Belföld

EU-elnökség: elégedettek a delegációk

Bakos Piroska elnökségi szóvivő szerint a vendégeknek tetszenek hazánk céljai, valamint a gödöllői kastély is.

A szóvivő közölte: a magyar elnökség első informális miniszteri találkozóján leginkább a gazdasági kérdésekre koncentráltak. Győri Enikő az eseményen azonban hangsúlyozta – idézte fel Bakos Piroska -, hogy nem “krízismenedzsment vagy egyszeri intézkedés” végrehajtása a cél a magyar elnökségi félévben, hanem a fenntartható jövő alapjainak építése. Hozzátette: ennek része az európai szemeszter bevezetése, de nagyon lényeges a versenyképességet és a gazdasági növekedést ösztönző EU 2020 stratégia is. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a találkozó résztvevői szerint ugyan a stratégia céljai megfelelők, de több konkrét javaslat kidolgozását sürgették.

A találkozón szó volt arról is, hogy szükség van a belső piac működésének javítására – fűzte hozzá Bakos Piroska.

Mint mondta: a magyar elnökség ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Tanács februári ülésén az energia és az innováció legyen a fő téma. Győri Enikő a tanácskozáson kiemelte, hogy nem lehetnek “fekete lyukak az Európai Unió energiatérképén”, azaz lehetővé kell tenni, hogy minél több irányba fussanak az energiavezetékek – nyilatkozta a szóvivő.

Bakos Piroska beszámolt arról: sokan üdvözölték, hogy Magyarország az élére állt a romastratégia kidolgozásának. A találkozón elhangzott, a fő probléma, hogy a támogatások gyakran nem érik el a rászorulókat, ezért a már meglévő pénzek gazdaságosabb, jobb felhasználása a cél – emelte ki. Hozzátette: Magyarország inkább a szociális, semmint az etnikai megközelítést hangsúlyozza az ügyben.

A bővítéssel kapcsolatban az elnökség továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy szeretnék lezárni a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal – közölte. A tagjelölt államok meghívása az informális miniszteri találkozókra kedvező jelzés ezen országoknak – fűzte hozzá -, azt üzeni, hogy “az EU nem fordít hátat nekik”.

Az elnökség hivatalos honlapján pénteken megjelent közlemény szerint Magyarország úgy döntött, hogy a tagjelölteket az eddigieknél szorosabban vonja be az informális tanácsülések programjába, ezért meghívót kapnak ezekre az eseményekre, és bár az uniós miniszterek tanácskozásán nem vesznek részt, a kapcsolódó programokon a magyar elnökségtől tájékoztatást kapnak az aktuális ügyekről, és kikérik a véleményüket.

Bakos Piroska szerint a vendégek “el vannak ragadtatva” a tanácskozás színhelyétől, a Grassalkovich-kastélytól, és az esemény szervezésével kapcsolatban eddig nem adódott nagyobb probléma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik