Belföld

Pszichológusi vélemény a kormányfőről

"Nem tudni előre, kiből mit hoz ki a hatalom, nem tudni, melyik Dr. Jekyllből lesz Mr. Hyde."

Pszichológusi szemmel a most kialakuló hatalmi szerkezet “a poroszos szülő-gyerek kapcsolattal rokonítható” – mondta Ranschburg Jenő az FN.hu-nak. A szakember úgy véli, ez az autokratikus szisztéma már nem demokrácia, hiszen sérültek a jungi értelemben vett ellensúlyok, ami nagyon nagy baj. Igaz ez az egyén és a társadalom szintjén is – teszi hozzá a szakember.

“Ha egy országot vezető politikus a hatalom áldozatává válik, ha megmámorosítja a mások fölé kerülés különleges élménye, ha a tükörben egyre inkább a dicséretre méltót látja, és semmi mást, ha se belül, se kívül nincs ellensúlyt, akkor már a spájzban vannak az oroszok.” – mondja Ranschburg Jenő, akit az FN.hu az “ország tán legnevesebb” pszichológusának nevez.

A szakember szerint a kormányfő “egyre erőteljesebben hisz abban, amit csinál”, tettei mögött nem cinikus karrierizmus áll, “hanem egy víziórendszer, amit ha törik, ha szakad, meg akar valósítani. Az ismert lélekbúvár az interjúban olyan XXI. századi autokrataként jellemzi a kormányfőt, aki azt hiszi, hogy csak az ő vezetése üdvözíti a tömeget.

Ezért nem áll le, és tesz meg mindent, hogy bebetonozza magát. Ranschburg gyermekded elképzelésnek tartja, hogy bárki leváltható. A pszichológus név nélkül fogalmaz úgy, hogy amíg “ő az ország vezetője”, addig “nem lesznek az eddigi értelemben vett szabad és demokratikus választások.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ranschburg Jenő: “A szemét ott ül a Parlamentben” (FN.hu)
Ranschburg az apafüggőség káros társadalmi hatásairól (Hír24)
Ranschburg Jenő (wikipédia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik