Belföld

Zuschlag-per: az ügyvédek sokallják a büntetést

A védők szerint a vádlottak nem hoztak létre bűnszervezetet.

A Zuschlag Jánosra első fokon kiszabott nyolc év hat hónap börtön jelentős enyhítését kérte védője a büntetőper másodfokú tárgyalásán. Szerinte a büntetés nem arányos a bűncselekmények “tárgyi súlyával”, az ügyvéd vitatta, hogy védence tettét bűnszervezetben, üzletszerűen követte el.

Kovács M. Gábor – a harmincoldalas fellebbezést kiegészítve – alaptalannak nevezte az elsőfokú bíróság Zuschlag Jánossal szemben vagyonelkobzást kimondó döntését is. Ez álláspontja szerint csak a bűncselekményekkel szerzett vagyonra vonatkozhatna.

Zuschlag vádlott társainak védői szintén a kiszabott büntetések enyhítését indítványozták. A harmadrendű vádlott, Katus Ferenc ügyvédje védence felmentését kérte. A védők hangsúlyozták, nem bizonyított a bűnszervezet megléte.

Szerintük azt csak a másodrendű vádlott, Lados István – Zuschlag egykori személyi titkára – önellentmondásokkal tarkított nyilatkozataira alapozták, azok hitele pedig megkérdőjelezhető, hiszen Lados István végig a vádalku reményében tett vallomást.

Az első fokon eljárt Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerint Zuschlag János és társai részben fiktív civilszervezeteket felhasználva szabálytalanul költöttek el több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a pénzt a kiskunhalasi MSZP-alapszervezet működtetésére fordították.

A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész tegnapi perbeszédében a kiszabott büntetések súlyosítását, illetve azt indítványozta, hogy a szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban kelljen letölteniük. Kérte azt is, hogy a bűnszervezetben történt elkövetést a bíróság az ítélet rendelkező részében tüntesse föl

Ajánlott videó

Olvasói sztorik