Belföld

Filozófusok elszámoltatása: fenyegették az igazgatót?

A kutatóintézet vezetője szerint a nyertes pályázatok kedvezményezettjei le akarták járatni őt.

Tartalmi okok miatt el kellett volna utasítani azokat a filozófiai pályázatokat, amelyek miatt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos átfogó vizsgálatot indított – nyilatkozta Boros János, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója (képünkön) a Magyar Nemzetnek.

A lap szerint Budai bekérte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) a Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Vajda Mihály, Weiss János és Steiger Kornél nevéhez fűződő gyanús pályázatok dokumentációját. A pályaművek az NKTH által kiírt pályázatokon nyertek akkor, amikor Magyar Bálint oktatási miniszter felügyelte az intézményt. A nyertes pályázatok kedvezményezettjei a liberális filozófusi körhöz tartoznak, és projektjeikre 50-90 millió forintot kaptak – írja a lap.

Boros János a Magyar Nemzetnek azt állította, a filozófusi kör korábban azért folytatott ellene lejárató kampányt, mert attól féltek, hogy igazgatóként rálát majd ezekre az ügyekre. Hozzátette: az érintettek közül többen burkoltan megfenyegették, amikor kinevezése után azonnal leváltotta az akkori igazgatóhelyettest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik