Belföld

A vártnál kisebb a kórházak adóssága

47 milliárd forint volt a kórházak október végi lejárt adóssága.

A mostani összesítés szerint a vártnál kevesebb lett a tartozás, az összeg pedig még csökkenhetett is, mert a kormány határozata alapján a decemberben a kórházaknak juttatott 27,5 milliárd többletforrás nagy részét a lejárt számlákra kellett fordítani – írja a Világgazdaság.

Az idei költségvetés lehetővé tette a gyógyítási alapdíj csekély emelését, de a kórházszövetség szerint egyhavi működési pénz hiányzik a kasszából. Nyugtalanító, hogy az Egészségbiztosítási Alap több mint 40 százaléka adóbevételekből származik, amit befolyásol a gazdaság állapota – írja a lap.

A szakma szerint megtörtént az első lépés az ágazat újjáélesztésére, de mielőbb végső formába kell önteni a Semmelweis-vitairatot, amely megállapítja: ez az intézményrendszer ebből a pénzből nem tartható fenn. Centralizálni kell a költséges gyógyító eljárásokat, erősíteni a betegellátás biztonságát.

Anyagi ösztönzőkkel is meg kell erősíteni a térségi szakrendelőkkel integrálható háziorvosi praxisokat. A térségi betegutak megszervezésével rövidülhetnek a várólisták, s munkamegosztás alakul ki a kórházak között, megszűnhet a megyei intézmények egyeduralma – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik