Belföld

Szigorodott a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálat

Mindez elsősorban a szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket érinti.

Év eleje óta nemcsak a háziorvoshoz, de szakorvosi vizsgálatra is el kell mennie azoknak, akiknek valamilyen krónikus betegségük van, erre azonban heteket, vagy akár másfél hónapot is várni kell – számolt be róla az RTL Híradó. A háziorvoshoz gyakran az utolsó pillanatban mennek az autósok, pedig előfordulhat, hogy ez már késő.

Az orvosok szerint az érintett szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket amúgy is rendszeresen vizsgálják. Dr. Hámori Zsolt háziorvos az RTL Híradónak azt mondta, az intézkedést felesleges adminisztrációnak tartja, mivel szerinte ezek a betegek rendszeresen járnak a háziorvosukhoz gyógyszert iratni, másrészt szakorvosi vizsgálat szükséges bizonyos gyógyszerek felírásához. Ráadásul ha csak a jogosítvány miatt megy valaki szakvizsgálatra, fizetnie kell, ha kontrollra küldik, akkor nem.

Pintér József, a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági szakértője úgy véli, minden hasonló szigorítás a közlekedés biztonságát segíti, de szerinte a látásvizsgálatot kellene szigorítani mindenkinél.

A rendőrség adatai szerint az elmúlt öt évben sosem haladta meg a 100-at a rosszullét miatt okozott balesetek száma: a legtöbb ilyen baleset 2008-ban történt, összesen 98.

AJÁNLOTT LINK:

Van, akinek heteket kell várni a jogsira (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik