Belföld

Két út a Gyurcsány-platform előtt

Az MSZP-ben nem akarják, hogy túl erős vagy mártír legyen a volt kormányfő.

A Magyar Hírlap szerint nem sietik el a döntést az MSZP grémiumai Gyurcsány Ferenc pártbeli platformjáról. A lap szocialista forrásokból úgy tudja: egyes vezetők olyan “optimumra” törekednek, hogy a volt kormányfő ne erősödjön meg, de ne is “mártírként” távozzon a szocialistáktól.

Februárban válaszút elé kerülhet Gyurcsány. Akkor dől el, hogy platformja az MSZP alapszabályának megfelelően működik-e. A Magyar Hírlap forrásai szerint a Demokratikus Koalíciónak meglesz a szükséges számú párttagja. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a nagyszámú nem MSZP-s, “külsős” pártoló tag és a meghirdetett ideológiai irányvonal miatt a párton belül nem platformként, hanem csupán tagozatként működhet, ami a szocialistáknál “kisebb rangot jelent”.

Az MSZP választmányának decemberi ülésén fogadták el azt az új szempontrendszert, amely alapján minden párton belüli szerveződést megvizsgálnak: döntenek a megerősítésükről vagy a megszüntetésükről. Az utóbbi forgatókönyv azt is eredményezheti, hogy Gyurcsány Ferenc és szövetségesei kiválnak a pártból – írja a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik