Belföld

Ellehetetlenítik a Sziget Fesztivált?

A főváros vezetése úgy döntött, a jövőben közterület-használati díjat kér a területért.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a fővárosi költségvetési koncepció készítésekor figyelembe vették azt az elvet, hogy a főváros minden olyan bevételéről, amely rendeletéből vagy vagyona hasznosításából származik, csak indokolt esetben mondhat le. Ezért a közterület-használatokra az a generális döntés, hogy az ebből származó díjakat a főváros be kívánja szedni – szögezte le.

Jelezte: nyilván lesznek olyan “megfelelő közérdeket szolgáló” rendezvények, ahol eltekintenek a közterület-használati díj beszedésétől.

Mint mondta, a Sziget Fesztivál esetében olyan döntés született, hogy a főváros nem kívánja ingyen biztosítani a területet. Megjegyezte: a közterület-használati díj mértékét – figyelemmel arra, hogy milyen kiterjedt területet vesz igénybe a fesztivál – egyedileg fogják megállapítani.

Bíznak Tarlós ígéretében

A Sziget Fesztivál bízik abban, hogy a főpolgármester korábbi ígérete ellenére nem akarja ellehetetleníteni az ország számára komoly gazdasági és turisztikai hasznot hozó multikulturális rendezvényt – közölte Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke. Az MTI-nek elmondta, Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál ügyvezetője találkozót kért az ügyben Tarlós István főpolgármestertől.

Előzőleg a Népszava online azt írta, a közterület-használati díj teljes összege a Sziget esetében mintegy 2,5 milliárd forintot jelentene. Ennek megfizetése azt jelentené, hogy a tavaly 2,65 milliárdos költségvetéssel dolgozó Sziget fesztivált 2011-ben nem tudnák megtartani.

Vető Viktória kitért arra, hogy két évvel ezelőtt Demszky Gábor akkori polgármester nevéhez fűződött hasonló ötlet, amelyet akkor a városvédő bizottság fideszes elnöke is kifogásolt, és a Sziget szervezői is értetlenségüknek adtak hangot. Mint akkor elmondták, senki nem bérelné ki ennyi pénzért az Óbudai-szigetet, irreális egy infrastruktúra nélküli helyszínt belvárosi ár sokszorosában mérni. A most felmerült összeg mintegy százszorosa a piacon megszokott használati díjnak.

A sajtófőnök megjegyezte: Tarlós István az önkormányzati választások előtti kampányban azt ígérte, a főváros a jövőben is támogatni fogja a Sziget-rendezvényt, és a fesztivál megkapja azt a támogatást, amelyet az utolsó egy-két évet leszámítva mindig megkapott. “Nem olyan embernek ismertük meg az elmúlt 18 évben Tarlós urat, akinek nem lehet adni a szavára” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik