Belföld

Alkotmányellenes a prostituáltak orvosi igazolása

Az Alkotmánybíróság szerint a külön igazolvány stigmatizálja az érintetteket.

A New York-i egyezménybe ütközőnek találta az Alkotmánybíróság a prostituáltak részére kiadandó orvosi igazolást, mert az egyfajta okmánynak számít és szerepel benne, hogy birtokosa prostituált, ezért a vonatkozó rendelet igazolványmintát tartalmazó mellékletét 2011. december 31-i hatállyal megsemmisítette. Így a jogalkotónak megfelelő idő álljon rendelkezésére ahhoz, hogy az alkotmányellenes helyzet megszüntetéséhez szükséges feladatának eleget tudjon tenni.

Az Ab nem az orvosi vizsgálat szükségességét vizsgálta – erre Kovács Péter alkotmánybíró különvéleményében rá is mutatott, hogy más nemzetközi szerződések, illetve európai uniós jogi kötelezettségek írják elő – hanem az erről kiállítandó okmányt találta nemzetközi szerződésbe ütközőnek.

Az Alkotmánybíróság szerint a vizsgált rendelkezés külön igazolvánnyal látja el az ilyen tevékenységet végzőket, s maga a testület is megjegyzi, hogy amint a köznyelv mondja: “bárcával” látja el őket. A testület szerint ez az érintettek stigmatizálását jelenti, és az emberi méltósághoz való jogukat sértő vagy azt eredményező jogi szabályozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik