Belföld

A kormány ma már nincs kibékülve a Reutersszal

Tegnap Nagy Anna még megerősítette a ügynökség hírét, amelyre Szijjártó reggel azt mondta: közel sem volt korrekt.

Semmilyen módon nem árnyékolta be az Európai Unió soros elnökségének átadás-átvételi ceremóniáját, hogy Magyarország az utóbbi időben sok külföldi kritikát kapott – mondta Szijjártó Péter, a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában. A protokolláris események csütörtökön zajlottak, de pénteken már a tartalmi kérdéseken lesz a hangsúly – tette hozzá a miniszterelnök szóvivője. Az Európai Unió Bizottsága itt van Budapesten, és együttes ülést tart a magyar kormánnyal, ahol az elkövetkezendő félév feladatairól és prioritásairól fognak tárgyalni: a gazdasági kormányzás, a bővítés és a közös politikák – mind a kohéziós, mind a mezőgazdasági politika – kerülnek majd a terítékre – sorolta Szijjártó.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso bizottsági elnök külön megbeszélésén érintik-e a médiatörvény ügyét, a szóvivő kifejtette: az új médiatörvény kizárólag olyan megoldásokat tartalmaz, amelyek más uniós országok hasonló jogszabályaiban megtalálhatók; speciális magyar szabályozás nincsen benne. Ha ezek után azt mondaná bárki, hogy Magyarországnak meg kell változtatni a médiatörvény valamely passzusát, akkor ez csakis akkor felelne meg az unió egyik nagyon fontos alapértékének, a diszkriminációmentességnek, ha ezzel párhuzamosan más EU-s tagországokat is arra szólítanának fel, hogy ugyanezeket a részeket a saját jogszabályaikban módosítsák – vélte Szijjártó Péter. Eddig ilyenre nem volt példa – tette hozzá.

A felvetésre, miszerint a médiatörvénnyel kapcsolatban puhult a kormány kommunikációja, a szóvivő úgy reagált: olvasta ő is azt az „egymondatos hírt”, amelyet a Reuters megjelentetett, miközben a miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatója még javában folyt. Ebben az állt, hogy ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor a magyar kormány elfogadja a döntést. Szijjártó szerint, a körülményeket tekintve, az idézés közel sem volt korrekt, a kommunikáció minősítése ezért nem szerencsés, hiszen a miniszterelnök világos képet adott a jogszabályról. Hangsúlyozta: a magyar kormányban semmilyen módon nem merült fel a médiatörvény változtatásának a szükségessége. A külföldi újságíróknak adott csütörtöki sajtótájékoztató után egyébként a kormányszóvivő megerősítette a Reuters értesülését. Nagy Anna ekkor azt közölte, hogy a találkozón valóban felmerült, szükséges-e a médiatörvény megváltoztatása; arra a kérdésre pedig, hogy a Reuters helyesen idézte-e Orbán Viktort, úgy válaszolt: nem félrefordításról van szó.

Szijjártó Péter pénteki interjújában arról is beszélt, hogy olvasott olyan „címlapjukon üresnek tűnő” médiatermékeket, amelyek hétfőn azt híresztelték: „vége a sajtószabadságnak”. Az elmúlt négy napban ezek a lapok még lendületesebben, „kisebb részt bírálták, nagyobb részt gyalázták” a kormányt és annak politikusait – mondta. „Ha meghalt hétfőn a sajtószabadság, akkor ez némileg ellentmond az elmúlt négy nap gyalázkodásainak” – érvelt a szóvivő. Cáfolta azt a felvetést is, miszerint a médiatörvény szándékosan csak az uniós elnökség lejárta utánra ad lehetőséget a médiahatósági eljárásoknak.

Elkészült a jogszabály angol fordítása is, így, aki külföldön írt vagy véleményt mondott róla, már el is olvashatja azt, illetve tudhatja, hogy korábban miről beszélt – mondta Szijjártó. A szóvivő aláhúzta: a két legtöbbet bírált rendelkezés, a bírságolás és az informátorok kiadása, tekintetében csak a független magyar bíróság dönthet.

A műsorvezetők által említett lapinformációkra reagálva Szijjártó Péter kijelentette: a miniszterelnök semmilyen módon nem gondolkodott, nem beszélt, nem mérlegelt személyi kérdést a kormányban, a működéssel kapcsolatban ilyen nem merült fel.

AJÁNLOTT LINK:

Szijjártó: nem volt korrekt a Reuters (Híradó Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik