Belföld

Orbán meghajlik az EU előtt, ha kell

A kormányfő módosíthatónak nevezte a médiatörvényt.

Ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök külföldi újságíróknak. Mindez azért meglepő, mert szóvivője tegnap még azt mondta, semmilyen módon nem vetődött fel a kormány hét eleji ülésén a médiatörvény megváltoztatásának szükségessége.

Szijjártó Péter mai közleménye szerint Orbán Viktor a közelmúltban elfogadott új médiatörvényről azt mondta, az csak olyan jogi megoldásokat tartalmaz, amelyek tételesen szerepelnek más uniós tagállamok médiatörvényeiben; a törvényben egyetlen speciális magyar szabály sincs.

“Éppen ezért az EU egyik legfontosabb értéke, a diszkrimináció-mentesség alapján elképzelhetetlen lenne a magyar médiatörvény bizonyos passzusainak megváltoztatása anélkül, hogy más tagországokat is ugyanezen passzusok megváltoztatására köteleznének” – tudatta a kormányfői szóvivő.

A miniszterelnök az EU-elnökség átvételével kapcsolatban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte, büszke arra, hogy orosz kollégájához, Vlagyimir Putyinhoz hasonlították a külföldi lapok.

Magyarország 2010-es GDP-arányos költségvetési hiánya 3,9 százalék – idézte a Reuters hírügynökség Orbán Viktort, aki azt mondta, hogy “elmúlt éjszakai adatok alapján, amelyek már hivatalosnak tekinthetők, a 2010-es GDP-arányos költségvetési hiány 3,9 százalék Magyarországon”.

A Bloomberg tudósítása szerint ugyanakkor a kormányfő kérdésre válaszolva 3,8%-os deficitről beszélt. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte a Reuters-szel, hogy a decemberi előzetes államháztartási adatokat egy nappal később, csak holnap teszik közzé.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője közleményben tudatta, hogy a miniszterelnök a külföldi újságíróknak azt mondta, a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek következtében sikerült 3,8 százalékra csökkenteni a 2010-es költségvetési hiányt.

Nem félrefordítás

Nagy Anna kormányszóvivő közlése szerint a miniszterelnök és külföldi újságírók csütörtöki találkozóján valóban felmerült, hogy vajon szükséges-e a médiatörvény megváltoztatása; újságírói kérdésre, hogy a Reuters helyesen idézte-e Orbán Viktort, úgy válaszolt: nem félrefordításról van szó. A miniszterelnök tehát valóban azt mondta: ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadja a kormány.

Nagy Anna hangsúlyozta: a kérdés eldöntéséhez feltétlenül szükséges, hogy az Európai Unió és az Európai Bizottság alaposan megismerje a törvény szövegét és csak ezután lehet eldönteni, hogy egyáltalán szükséges-e annak megváltoztatása.

Leszögezte, a korábban sokat kritizált pontok közül sok nem is szerepel a jogszabály szövegében. Folyamatos a párbeszéd az EU és Magyarország között a médiatörvény ügyében – tette hozzá a kormányszóvivő.

AJÁNLOTT LINK:

Kornai: “Magyarország autokrácia lett” (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik