Belföld

Az MTV szerint megfelelő arányban tudósítanak

Tagadják, hogy a hírműsoraikban a Fidesz-KDNP "rendkívüli túlsúlya" érvényesül.

Az MTV Híradója – a francia modell szerint – “egyharmad kormány” (adminisztráció), “egyharmad kormánypártok”, “egyharmad ellenzéki pártok” arányban külön rögzíti az említéseket és a személyes megszólalásokat, és a vizsgált időben is betartották ezt az arányt – reagált a csatorna a Republikon Intézet azon kijelentésére, mely szerint az MTV hírműsoraiban a Fidesz-KDNP “rendkívüli túlsúlya” érvényesül, az ellenzéki megszólalások pedig szinte teljesen eltűntek.

A vizsgált időszakban az említések esetében 68 százalék (50-18)-32 százalék volt az arány, a személyes megszólalások esetében volt valamivel nagyobb az eltérés – írták. Hangsúlyozták továbbá, hogy az elemzésnél az sem hagyható figyelmen kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vizsgált héten – különösen az EU soros elnökséghez kapcsolódva – több eseményen jelent meg és ebből adódóan, a téma fontossága miatt többször is nyilatkozott, mint az ellenzéki politikusok.

A csatorna szerint az elemzés azon állítása sem felel meg a valóságnak, hogy december 21-én egy riportban négy fideszes kormánytag nyilatkozott, ugyanis a négy megszólalás két különböző témában, két külön riportban hangzott el.

“Ugyancsak nem igaz az az állítás sem, hogy a műsorvezető tényként közölt állításokat” – emelték ki, hozzátéve, hogy az adott témában a híradó saját, több forrásból szerzett információját közölte.

Mindemellett hangsúlyozták, hogy a Magyar Televízió mérésének metodikája jelentősen eltér a Republikon Intézet által végzett kutatásétól, azonban nem mellesleg összhangban van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mérési módszerével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik