Belföld

Tele van a Híradó Orbánnal, de lehet őt szidni

Orbán Viktor négyszer annyit szerepel a Magyar Televízióban, mint az összes ellenzéki együtt.

A Republikon Intézet legújabb elemzésében azt vizsgálta, hogyan változott a Magyar Televízióban a politikai hírek kezelése a választások óta. Az MTV esti, 19:30-kor kezdődő Híradói alapján azt állapította, hogy “2010-ben drámai jobbratolódás” volt megfigyelhető”.

Míg 2009-ben a legtöbbet szereplő 20 politikusnak pontosan a fele, tíz volt MSZP-s vagy kormánytag, addig a 2010-es listán a 20 szereplőből 16 kötődött a Fidesz-KDNP szövetséghez. Orbán Viktor egymaga négyszer annyit szerepelt, mint az ellenzéki politikusok összesen!

A Híradó az ellenzéket jellemzően kedvezőtlen, míg a kormánypárt politikusait pozitív környezetben, kontextusban mutatja be, a műsorvezetők tényként közölnek olyan állításokat, melyeket tényekkel nem támasztanak alá, vagy később kiderül róluk, hogy csupán a kormányálláspont „felmondását” jelentik – áll az intézet elemzésében.

Az elemzés megjelenése előtt a közszolgálati tévében az M1 új intendánsa arról beszélt, hogy egy köztévé nem attól lesz tényező, ha pártpolitikai kőbunkóval odacsapnak az asztalra. Rákay Philip nem akarta tagadni Fidesz-kötődését, de – mint mondta – lezárt egy korszakot.

A téma kapcsán az InfoRádióban a Médiatanács tagja, Koltay András azt mondta, hogy a január elsején életbe lépett médiatörvényben szerepel a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettsége, de ez a tájékoztató- és hírműsorokra, nem a véleményműsorokra vonatkozik.

Ezt követően is teljes nyugodtsággal szidhatja a kormányfőt egy ellenzéki publicista, mivel az új szabályozás semmilyen formában nem érinti a közéleti vitákat, a közéleti szereplők kritizálását és a demokratikus nyilvánosságot – hangsúlyozta Koltay András.

AJÁNLOTT LINKEK:

Koltay: “Ezentúl is lehet szidni a miniszterelnököt egy publicisztikában” (InfoRádió)
A híradó 83 százaléka a Fidesz-KDNP-é (FN.hu)
Rákay Philip: nem attól lesz tényező a köztévé, hogy pártpolitikai kőbunkóval odacsapunk az asztalra (Híradó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik