Belföld

A magánpénztárak nem tartanak az átvilágítástól

Nincs veszélyben a magánnyugdíjkasszák által kezelt vagyon.

A Stabilitás Pénztárszövetség soros elnöke alaptalannak tartja a nyugdíjvédelmi kormánymegbízott félelmeit. Mint mondta, állnak egy esetleges átvilágítás elé, hiszen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is folyamatosan ellenőrzi a kasszák működését.

Bába Julianna (a képen) azt mondta, az egyenlegek valóságtartalmában sincs ok kételkedni, hiszen miután ezeket megállapítja a pénztár, a letétkezelő is ellenőrzi az adatokat, amelyeket a kasszák eddigi működésekor soha senki nem kérdőjelezett meg.

A pénztárak előzetes értesítőt küldenek arról, hogy az elmúlt években kinek mennyi pénze gyűlt össze a magánnyugdíjpénztárban. Ebben a tájékoztatóban általában egy adat van: a számlaegyenleg, amelynek sorsáról rendelkezni kell.

A felvetésre, hogy egy adatból miként lehet a reálhozamot kiszámítani, Bába Julianna azt mondta, az ügyfélszolgálatokon ebben mindenkinek segítenek. A pénztárak egy hete tudják, mi a feladatuk, reálhozamot eddig soha nem kellett kimutatniuk – tette hozzá.

Bába Julianna úgy látja, az emberek döntését nem is ez a szám befolyásolja majd, inkább az, hogy ki miben hisz. A hárommillió magánnyugdíj-pénztári tagból eddig 3500-an nyilatkoztak a maradás mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik