Belföld

Schmitt aláírta a médiatörvényt

A jogszabály pénteken jelenik meg a Magyar Közlönyben.

Már kézbesítették a közlönykiadó szerkesztőségébe a Schmitt Pál köztársasági elnök által aláírt médiatörvényt – erősítették meg csütörtök délután a Független Hírügynökségnek a Magyar Közlöny szerkesztőségében. Mint a szerkesztőség egyik munkatársa közölte, a jogszabály pénteken megjelenik.

A törvényt december 21-én fogadta el az Országgyűlés, a képviselők név szerinti szavazásával. Kövér László házelnök két nappal később, december 23-án írta alá a törvényt, amit még aznap továbbítottak a köztársasági elnöknek.

A januártól érvényes jogszabály az 1986-os sajtótörvény helyébe lép, és az internetes újságokat és a szerkesztett blogokat is szabályozza majd. A törvény emeli a médiumokra kiszabható bírságok felső határát, és megváltoztatja a televíziók műsorainak eddigi korhatár-besorolását. Rendelkezik emellett arról is, hogy az országos kereskedelmi televíziók híradóiban nem haladhatja meg a 20 százalékot a bűnügyi tudósítások aránya, és 35 százalékra kell növelni a magyar zenék arányát a vezető országos rádiók műsoraiban.

A törvény értelmében megváltoznak a frekvenciapályáztatás feltételei is, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva pedig kötelezhetik az újságírókat titkos informátoraik kilétének felfedésére. A jogszabály emellett lehetőséget ad arra is, hogy a digitális átállást a tervezett 2012. december 31-e helyett két évvel, 2014. december 31-ig kitolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik