Belföld

Tovább árad a Hármas-Körös

A Kettős-Körösön és a Tisza egyes szakaszain elkezdődött az apadás.

A Hármas-Körös vízállása Gyomaendrődnél egy nap alatt 16 centis emelkedéssel elérte a 684 centimétert. Szarvasnál 12 centis növekedés után 767 centi a vízoszlop magassága. A folyón másodfokú az árvízvédelmi készültség. A Kettős-Körösön elkezdődött az apadás.

Továbbra is másodfokú a riasztás a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón. A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt nem változott, még mindig több mint 626 négyzetkilométer.

A szivattyútelepek egy nap alatt 7 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Az önkormányzatok közül továbbra is 20 településen védekeznek az elöntések ellen.

A legmagasabb szinten Kétsopronyban védekeznek, további 7 településen másodfokú, míg 12 helyen a legalacsonyabb fokozatú a riasztás.

Közben a Tiszán Vásárosnamény és Zsurk között megszűnt a készültség. Az árhullám Dombrád térségében tetőzik napközben, másodfokú árvízvédelmi készültségi szint közelében. Zsurk és Rakamaz között továbbra is elsőfokú készenlét van érvényben.

A többi szabolcsi folyó közül a Kraszna kis mértékben még árad Kocsordnál, gátjai mentén változatlanul másodfokú a készültség. A Túron megindult az apadás, így a készenlétet elsőfokúra mérsékelték. A Nyírségből érkező nagy mennyiségű belvizet befogadó Lónyay-főcsatorna töltéseinél a Krasznához hasonlóan másodfokú a készültség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik