Belföld

Felszámolnák a digitális írástudatlanságot

Az infokommunikációs államtitkárság akcióterve 83 konkrét javaslatot tartalmaz.

A digitális írástudatlanság felszámolása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a ma nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Terv szerint.

Nyitrai Zsolt infokummunikációért felelős államtitkár a magyar gazdaság talpra állításának egyik kulcsszereplőjének tartja a digitális megújulást. A cselekvési terv kapcsán négy fő elemet emelt ki közleményében: az állampolgárok esélyegyenlőségének biztosítását, a vállalkozások versenyképességének növelését, a modern közigazgatási informatika tényleges megteremtését és az informatikai infrastruktúra fejlesztését. A dokumentum szerint a digitális megújulás egyik legfontosabb célja a teljes szélessávú lefedettség biztosítása lesz, amit az internethez való hozzáférés érdekében, a digitális esélyegyenlőség jegyében minél előbb meg kell valósítani az ország egész területén.

A cselekvési terv kitér arra is, hogy a nemzetközi trendek gyorsuló ütemben változnak, 2014-ben például az internetes forgalom négyszerese lehet a mostaninak, a mobil hálózatok internetes forgalma pedig évente duplázódik. A dokumentum szerint Magyarország jelentős részén nincs új generációs hálózat és mobil szélessáv és sok a digitális írástudatlan. Ennek felszámolása az egyik legfontosabb célkitűzés. Ezzel új munkalehetőségek nyílnak meg, szélesedik az igénybe vehető szolgáltatások köre, élénkül a gazdaság.

Az akcióterv másik kiemelt célja a kormányzati kommunikáció hatékonyságának javítása. Az indoklás szerint a gyors, egyszerű és költséghatékony elektronikus ügyintézéssel jelentősen csökken a bürokrácia.

A cselekvési terv időszakokra bontva tartalmazza a fontosabb célkitűzéseket. 2011-ben például az intézkedések fókuszában a vállalkozások versenyképességét fokozó programok, az innovációt, oktatást és képzést segítő akciótervek lesznek, emellett pedig megindulnak a konkrét infrastruktúrafejlesztések is. 2012-ben elsősorban a lakosság és a vállalkozások digitális készségének fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, amelyek mellé oktatási, képzési programokat társítanak.

AJÁNLOTT LINK:

Digitális megújulás cselekvési terv 2010-2014 (pdf)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik