Belföld

Mától lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagságról

36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság meghosszabbított ügyfélszolgálattal várja a maradni szándékozókat.

Január elejéig mindenki megkapja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONyF) tájékoztató levelét a törvényben foglaltakról, amelyek megváltoztatják a magán-nyugdíjpénztári rendszert.

Azoknak kell személyesen nyilatkozniuk január 31-éig, akik maradni akarnak a magánpénztárban. Az ONyF mától országosan 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál illetve az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF) várja a nyilatkozni kívánókat, a feladatra felkészültek – mondta sajtótájékoztatón Mészáros József, az ONyF főigazgatója. Közölte, a napokban legyártják és postázzák a 3,2 millió pénztártagnak a tájékoztatót és egy “kérdezz-felelek” tartalmú ismertetőt.

Mészáros szerint nem lesz tumultus, mindenütt teljes, meghosszabbított ügyfélszolgálat várja a maradni kívánó pénztártagokat. Itt személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártyajogosítvánnyal és tajkártyával igazolnia kell magát, majd kitöltenie a nyomtatványt. Arra nincs mód, hogy ezt az ONyF honalapjáról bárki letöltse és az eljárást lerövidítve kitöltve és aláírva vigye magával – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Kovács-Horváth Anikó osztályvezető.

Aki a törvényben meghatározott okból – például fogyatékosság miatt – akadályoztatva van a személyes eljárásban, az január 21-éig írásban kérheti azt, hogy otthonában keressék fel az ONyF munkatársai a nyilatkozat megtétele érdekében. Orvosi igazolással kell alátámasztania a kérelemben, hogy megfelel a feltételnek, hétköznapi betegség, így például az influenza nem elegendő. Ez esetben február végéig, ugyancsak orvosi papírral pótolhatja a nyilatkozatot személyesen. Külképviseleten járhat el személyesen az, aki abban az országban dolgozik vagy tanul, de ezt is igazolnia kell.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagnak a magánnyugdíjpénztára felé kell írásban rendelkeznie arról, hogy a visszalépő tagi kifizetések összegével (az egyéniszámla-egyenleg tagdíjbefizetése alapján kiszámított hozamgarantált tőke összege feletti összeg, valamint a pénztártagság ideje alatt befizetett tagdíjkiegészítés összege) miként rendelkezik.

A lehetőségek: egy összegben veszi fel, vagy önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárba vagy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében a Nyugdíjbiztosítási Alap részére történő átutalását kéri.

További információk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján (onyf.hu) érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik