Belföld

Megszűnik a Kenedi-bizottság

Az előző rendszerben megfigyeltek hozzájuthatnak a róluk készült iratokhoz.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a nem jogállami eszközökkel az állampolgárokról gyűjtött személyes adatokat jogállam nem őrizheti. Ezek egy erkölcstelen rendszer erkölcstelen dokumentumai – mondta Rétvári Bence (a képen). Az új kormányrendelet szerint a megfigyeltek nem betekintést nyernek a dokumentumokba, akár haza is vihetik a jelentéseket.

A Kenedi-bizottság megszűnik, a testületnek a rendelet hatályba lépésétől számított 15 napon belül be kell számolnia tevékenységéről a kormányfőnek – tette hozzá. A mágnesszalagok visszakerülnek kormányzati kezelésbe. Rétvári szerint nagyon kis arányban lesznek kitakarva az iratokon az olyan személyek, akiket nem ismerhetnek meg az érintettek az Alkotmányvédelmi Hivatal szakembereinek minősítő felülvizsgálata után. Alapvetően mindenki tiszta képet kaphat az elmúlt rendszerben vele történekről – emelte ki a KDNP politikusa.

Sosem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy a rendszer legerkölcstelenebb üzemeltetői azok voltak, akik ezeket az embereket beszervezték, akik utána másokról jelentettek, akik ezt az egész rendszert működtették és az “ördögi logikát érvényesítették”. Éppen ezért az állam és ügynökeinek adatai kutathatók lesznek a továbbiak során a Történeti Hivatalban – mondta Rétvári Bence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik