Belföld

Visszavásárolná az állam az Árvízi-Belvízi Központi Szolgálatot

Visszavásárolná az állam a már privatizált Árvízi-Belvízi Központi Szolgálatot. A céghez mintegy száz főt csoportosítanának, a "gyors reagálású hadtest" a helyi szakemberekkel megszervezné az operatív feladatok árvíz idején - mondta az MTV Ma reggel című műsorában Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

Nem romlott a belvízhelyzet, amitől senki nem kell, hogy boldog legyen, de mi azok vagyunk – jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Leszögezte: nagyon nagy eredmény, hogy egyszerre kezeljük a belvíz- és az árvízhelyzetet.

Jelenleg 317 ezer hektárt sújt a belvíz, ebből 172 ezer szántóterület. Naponta 45 millió forint a megy el védekezése, mintegy kétezer ember vesz részt a munkában.

Illés hangsúlyozta: fel kell állítani azt az Árvízi-Belvízi Központi Szolgálatot, mely korábban működött, de privatizálták. Visszavásárolják a céget 50-60 millió forintért, és körülbelül száz embert csoportosítanak oda. Ezek lesznek a mi gyorsreagálású hadtestünk – szögezte le a politikus, hozzátéve: a szakemberek árvíz idején a helyszínre sietnek, és a helyi szakemberekkel közösen megszervezik az operatív feladatokat. Minderről elmondása szerint már miniszterelnöki döntés is született.

Beszélt arról is: bel- és árvíz sújtotta területeket vagy tisztességes áron meg kellene vásárolnia az államnak, vagy a Nemzeti Földalapból csereföldet kellene biztosítani, mert ez még mindig olcsóbb, mind időről-időre kárpótlást fizetni a károsultaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik