Belföld

Hat évet kapott az ittasan balesetet okozó sofőr

Hat év letöltendő börtönbüntetést kapott egy 38 éves domonyi férfi három ember halálát okozó ittas vezetés bűntette miatt csütörtökön a Budakörnyéki Bíróságon; az ítélet nem jogerős.

Az ittas férfi jogosítvány és forgalmi nélkül okozott idén februárban balesetet a Pest megyei Bagon: autójával a megengedettnél lényegesen gyorsabban hajtva egy kanyarban lesodródott a havas, jeges útról. A nem megfelelő műszaki állapotú gépkocsi előbb egy villanyoszlopnak sodródott, majd a tetejére borulva két fa közé szorult.

Az összeroncsolódott autót polgárőrök találták meg, ők hívták a helyszínre a tűzoltókat, akik kivágták a sérült gépkocsivezetőt. A többieken a mentők már nem tudtak segíteni. A balesetet így csak az ittas sofőr élte túl, három utasa – köztük 18 éves fia – a helyszínen meghalt.

A biztonsági öv életet menthetett volna

A bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy J. Imre nyolc éve már kapott ittas vezetésért 7 hónap, egy évre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint azt, hogy a februári baleset idején a súlyos mértékhez közelítő alkoholos befolyásoltság alatt állt. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a férfi őszinte vallomását, megbánását, valamint, hogy a balesetben elhunytak maguk is hozzájárultak a szerencsétlenség kimeneteléhez azzal, hogy nem kötötték be magukat. A bíróság szakértőkre hivatkozva ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a biztonsági öv használatával a három elhunyt közül ketten “reális eséllyel” túlélhették volna a balesetet.

A szakértők szerint a balesetben az autógumik állapota is szerepet játszott; ha nem kopott, nem különböző típusú, mintázatú és eltérő évszakokra gyártott abroncs lett volna a felniken, akkor megfelelő sebesség esetén az autóval be lehetett volna venni a kanyart.

Nem emlékezett, ki vezette a kocsit

Ugyancsak szakértők bevonásával állapították meg azt, hogy a kocsit J. Imre vezette; a férfi ugyanis nem emlékezett erre, ám nem is zárta ki, hogy ő ült a volán mögött. A vallomásokból kiderült az is, hogy a négy férfi a baleset előtt kocsmáról kocsmára járt, és délelőtt óta lényegében folyamatosan ittasak voltak.

A bíróság a viszonylag enyhe büntetés kiszabásakor tekintettel volt arra is, hogy a férfinek négy kiskorú gyereke van, akiket el kellene tartania. (Ezért a bűntettért akár tíz év is adható.)
A tárgyalásra bilincsben érkező férfi elismerte bűnösségét és a felelősségét is, ám védőjével együtt fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős. A vádlott tíz hónapja tartó előzetes letartóztatását a bíróság fenntartotta.

A baleset másnapján kapta volna meg a jogosítványt a sofőr

A tárgyaláson a férfi hozzátartozói elmondták, azért kérik ők is a férfi szabadlábra helyezését, mert rossz körülmények között élnek, és még a tüzelőt sem tudják beszerezni.

A férfit a hat év börtönbüntetésen túl a bíróság kötelezte 860 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére, négy évre eltiltotta a közügyektől és hat évre a gépkocsivezetéstől. Utóbbit a bírósági gyakorlat szerint a szabadulás idejétől számítják.

A tárgyaláson elhangzott az is: J. Imre éppen a baleset másnapján kapta volna meg újra gépkocsivezetői jogosítványát.

A férfi az utolsó szó jogán megbánást tanúsított, és ahogy fogalmazott, ha tehetné, “visszacsinálná” ami történt. Mint mondta, fia halála örökre megváltoztatta az életét, miként az is, hogy a büntetés idejére elveszíti négy másik gyermekét is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Beluzsárné Belicza Andrea február 13-án a tragédia után az MTI-nek egyebek mellett azt mondta: a baleset Bag belterületén, az M3-as autópálya felüljárója alatt történt, hajnali 2 óra körül. Az úton megcsúszó, majd felboruló – korábban a forgalomból már kivont – személyautót egy 38 éves domonyi férfi vezette; a balesetben egy 18, egy 31 és egy 47 éves férfi meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik