Belföld

Hol a vége a Navracsics kontra Hírszerző meccsnek?

Helyreigazítást kért és büntetőpert helyezett kilátásba a minisztérium a hazugságvád miatt. A lap erre rádobott még egy lapáttal.

Helyreigazítást és bocsánatkérést követel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Hírszerzőtől, amiért a hírportál hazugsággal vádolta meg Navracsics Tibort a múlt héten. Az internetes lap múlt kedden nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amely – állításuk szerint – bizonyítja, hogy a miniszterelnök-helyettes nem mondott igazat, amikor Scheiring Gábor LMP-s képviselő napirend előtti felszólalására válaszolt hétfőn a parlamentben.

Scheiring afelől érdeklődött, hogy Székesfehérvár fideszes többségű közgyűlése, rendkívüli ülésén, miért nyilvánította sürgősségi eljárásában belterületté a Grupo Milton holding 121 hektáros telkét, sokmilliárdos hasznot hajtva a cégnek. Navracsics Tibor válaszában nettó hazugságnak nevezte az LMP-s képviselő beszédét, hozzátéve, hogy a korábbi, MSZP-s városvezetés szerződésben vállalta a belterületbe vételt, sőt ők maguk adták el a telket.

A Hírszerző másnap bemutatott egy a Grupo Milton tulajdonosa és a szocialisták által 2008-ban aláírt együttműködési megállapodást. Ez kimondja, hogy az önkormányzat fontosnak tartja az Alsóvárosi rét fejlesztését, de kötelezettséget nem rótt a városra; Navracsics tehát nem mondott igazat – összegzett az internetes lap.

Ezzel szemben Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Hír24-nek is eljuttatott helyreigazítási kérelmében kifejti, hogy a fent említett szerződés nem támasztja alá a Hírszerző-cikk állításait, ráadásul a megállapodás előtt a szocialista többségű önkormányzat egy rendelettel már belterületté minősítette a Grupo Milton telkét. Kovács ugyanitt a székesfehérvári önkormányzat közleményére is hivatkozik, amelyben az áll, hogy a holdinggal kötött megállapodás felrúgása „súlyos kártérítési felelősséggel járhatott volna”, ezért a közgyűlés az előző ciklus MSZP-s döntései miatt kényszerpályára kerülve, módosította a belterületeket szabályozó rendeletet.

Erre újabb cikkel reagált a Hírszerző pénteken, amelyben kifejti, hogy az érvelés nem állja meg a helyét, hiszen az általuk nyilvánosságra hozott dokumentumban nincs szó kártérítésről vagy kötelezettségvállalásról. Hozzátette, hogy Cser-Palkovics András polgármester kérésre még nem mutatott olyan iratot, ami a kártérítés lehetőségét alátámasztotta volna.

Ezen túlmenően a Hírszerző újabb hazugsággal vádolta meg Navracsics Tibort, amiért azt mondta, hogy a szocialisták adták el a Grupo Miltonnak a szóban forgó területet. A valóság ezzel szemben az, hogy a cég kistulajdonosoktól vásárolta meg a telket, amiről a székesfehérváriak közleménye is szót ejt – állítja a lap.

Az ügy pikantériája, hogy a Grupo Miltonnal 2008-ban szerződő, akkor még MSZP-s polgármester, Warvasovszky Tihamér a kormányváltás óta, Orbán Viktor javaslatára, az Állami Számvevőszék alelnöke lett.

Levelében Kovács Bence államtitkár büntetőpert helyezett kilátásba Gavra Gábor főszerkesztő és Bodoky Tamás újságíró ellen, amennyiben a Hírszerző nem teljesíti a helyreigazítási kérelem feltételeit. Ugyanezt ígérte a Hír24-nek, illetve minden olyan hírportálnak, amely átvette vagy feldolgozta az eredeti cikket, és nem törli oldaláról a publikált anyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik