Belföld

Házi őrizetben marad Wieszt János

A Budai Központi Kerületi Bíróság jövő év március 9-ig meghosszabbította Wieszt János volt szocialista politikus házi őrizetét.

A Fővárosi Bíróság pénteki tájékoztatása szerint a hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsított „W. János” terhére rótt cselekmény tényállása és jogi minősítése nem változott, a megalapozott gyanú továbbra is fennáll.

A folyamatban lévő nyomozás során kiderült, hogy a politikus egy tanút megpróbált befolyásolni, egy másik személyt pedig megfenyegetett. Szabadlábra helyezése során ezért tartani kell attól, hogy tanúként még kihallgatandó személyek befolyásolásával, illetve az ingatlanértékesítésekkel kapcsolatos egyes önkormányzati iratok megsemmisítésével megnehezítené a nyomozást, ezért döntöttek a kényszerintézkedés fenntartása mellett – olvasható a közleményben.

A Wieszt-ügy május 20-án pattant ki. Az index.hu-n megjelent videofelvételen a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János, az MSZP akkori helyi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról volt szó. A Fidesz helyi szervezete a videofelvétel alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett a politikus ellen.

Wieszt János – aki a vagyongazdálkodási bizottság elnöke volt – akkoriban ártatlanságát hangoztatta, illetve azt mondta, hogy a politika áldozata. Június közepén azonban a nyomozó ügyészek meggyanúsították és a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, amelyet november 12-én szüntettek meg. A bíróság azzal egyidejűleg elrendelte házi őrizetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik