Belföld

Kibillen a Balaton vize

A rendkívül erős szél hatására az északi parton alacsonyabb, a délin azonban még 25 centiméterrel magasabb vízszint várható.

Ennek elkerülésére nincs aktív műszaki megoldás Pécseli Péter vízügyi szakember szerint. A Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Balaton vízszintje emelkedik, a jelenlegi átlagos vízszint 126 centiméter, amivel 50 éves rekord dőlt meg. Utoljára 1951-ben mértek hasonlóan magas, 125 centiméteres vízállást a tavon. A Sió csatornán folyamatosan engedik le a Balaton vizét, de egyelőre több víz érkezik, mint amit kiengednek.

Rosszabb hír ennél, hogy a következő három-négy napra erős észak-északnyugati szél várható, az erős szél hatására pedig a Balaton vize “kibillen”. Ez azt jelenti, hogy az északi parton csökken a vízszint, a délire azonban várhatóan még 25 centiméter magas vízoszlop érkezik. Ez az alacsonyabban fekvő részeken várhatóan ront a belvízi helyzeten, közvetlenül a part mentén épült ingatlanoknál pedig változó mértékű elöntéssel kell számítani. Mint Pécseli Péter mondta: nem tudnak nyúlgátat építeni homokzsákokból a Balaton déli partjára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik