Belföld

Túl szabad kezet kap a Nagy Testvér

Administrator
Administrator

2010. 12. 08. 08:38

Büntetőjogászok szerint ellenőrizhetetlenebbé válhat a titkos információgyűjtés.

A büntetőeljárási törvény (Be.) tervezett módosítása parttalanná és még ellenőrizhetetlenebbé teheti a titkos információgyűjtést – írja a Népszabadság. A lap által megkérdezett büntetőjogászok szerint a beszerzett adatokat bárki bármilyen bűncselekményének bizonyítására felhasználhatják.

A nyomozás elrendelése előtt folytatott titkos információgyűjtésnél a rendőrség, az ügyészség és a nemzetbiztonsági szervek gyakorlatilag engedély nélkül szerezhetnek be adatokat – mondta Bárándy Péter ügyvéd, egykori igazságügy-miniszter.

A javaslat szerint az adatgyűjtés nem lenne célhoz kötött. Vagyis: nemcsak a bírói vagy miniszteri engedélyben szereplő célszemélyről és a kérelemben megadott bűncselekményről, hanem a hatóság látókörébe kerülő tetszőleges emberekről és bűnügyekről – ha azokat öt évnél súlyosabb börtönbüntetés fenyegeti – összegyűjtött adatokat is felhasználhatnák bizonyítékként.

Ha az előterjesztést elfogadják, igen szélesre tárják a kaput, egy adott személy meghatározott cselekményének felderítésére kiadott engedély alapján bárkire “dolgozhatnak” – mondta Hack Péter. Szerinte a javaslat azért is nagy visszalépés, mert korábban a nyomozás hivatalos elrendelése előtt szerzett információk önmagukban egyáltalán nem szolgálhattak bizonyítékként.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.