Belföld

Mozgásérzékelő figyeli az iszapot

Működésbe lépett az október elején megsérült X-es iszaptározó északi falán kiépített számítógépes mozgásérzékelő rendszer; tehát mostantól, szükség esetén a beépített szenzorok riasztják a Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központot, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletét, a Veszély Felderítő Csoportot és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot.

Az Ajka melletti iszaptározó megsérült kazettáján 6 érzékelő prizma figyeli a repedések elmozdulását, három érzékelővel a fal dőlésszögét monitorozzák.

Kolontáron pedig már zajlik az új lakópark öthektáros területén az utcák kialakítása, a közművek kiépítése és még két sérült ház vár bontásra. Ugyanakkor épül a kolontári kettes gát, amelynek résfala már 850 méter hosszúságban elkészült, és kedden a kijelölt depókba hatszáz köbméter iszapos anyagot szállítottak.

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ tájékoztatása szerint a tulajdonosok közül 81-en új építésű ház, 86-an használt lakás vásárlása mellett döntöttek, a többiek gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.

Azt is közölték, hogy az újjáépítésen kedden több mint kétszázhetven szakember dolgozott százhetven munkagéppel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik