Belföld

Belvízözön Magyarországon

Már 280 ezer hektárt borít víz Magyarországon.

Rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat. A védekezéshez azonban kevés a szakember, már a nyugdíjas gépészeket is visszahívták, hogy a munkát segítsék – áll a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) közleményében.

Már 280 ezer hektárt borít víz Magyarországon, és további nagy mennyiségű esőt jelez a meteorológia. Az előrejelzések szerint az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntés várható. Az eddig elöntött területekből 157 ezer hektár vetés, de sokkal több, a 400 ezer hektárt is meghaladja a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. A hazai folyók fővédvonalain jelenleg összesen 836 kilométeren van árvízvédelmi készültség – írja a közlemény. (A múlt hét végén 224 ezer, hétfőn már 249 ezer hektárt öntött el a belvíz országosan.)

Az ország 12 vízügyi igazgatóságából 11-nek a területén kellett készültséget elrendelni, 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon első-, 42 szakaszon másod-, 11 szakaszon (a Zala, a Kis-Balaton, a Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén) harmadfokon folyik védekezés.

A belvízi védekezés naponta 63 millió forintba kerül. Az év eleje óta a belvízvédelmi munkálatok 6,4 milliárd forintra rúgtak – mondta Illés Zoltán államtitkár.

Illés Zoltán közlése szerint a védekezés során naponta 28 millió köbméter vizet emelnek át a szivattyú állomások. A védekezésben 932 ember vesz részt. Az országban jelenleg tizenhárom olyan település van, ahol a belvíz miatt az önkormányzat döntése értelmében “élet- és vagyonvédelem szükségeltetik”.

A leginkább érintett területen, a Kettős-Körös vidékén megnyitják a Dögös-Kákafoki víztározót, amely 2-3 millió köbméter víz befogadására alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik