Belföld

Navracsics szerint nőtt a bizalom az ország iránt

A miniszterelnök-helyettes szerint a bizalmatlanság nem nekünk szól, mert az általános.

A Fidesz 2006-ban és most is egy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanácsot akar, amelynek nincs bürokráciája – ismételte meg Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Navracsics Tibor arra reagált, hogy Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke ugyanebben a műsorban azt mondta, ha a parlament megszavazza a képviselői módosító javaslatot, és átalakítják a Költségvetési Tanácsot, illetve elvonják annak forrásait, akkor a testület “nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz”.

A miniszterelnök-helyettes szerint viszont el kell dönteni, mitől erősebb egy hivatal, attól-e, hogy nagyobb a költségvetése vagy erősebb hatáskörei vannak. A mostani Költségvetési Tanács 1 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik, azonban semmilyen hatásköre sincs.

Kopits György előzőleg azt mondta, hogy az elmúlt napokban mintegy 100 bázisponttal nőtt az állampapírok kockázati felára, és ebben szerepet játszott a magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaterelése az állami pillérbe és a Költségvetési Tanács megszüntetésének híre is.

Erre reagálva Navracsics Tibor elmondta: nehéz eldönteni, mitől emelkedett a felár, szerinte általános bizalmatlanságról van szó. Magyarország iránt a bizalom nem rendült meg, sőt erősödött, mert látszik, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a költségvetés 3,8 százalékos hiányát tartani tudja az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik