Belföld

AB: új törvény kell a választókerületekről

Alkotmányellenesnek tartják a választókerületek kijelölésével kapcsolatos eddigi szabályozást.

Az Alkotmánybíróság (Ab) több mint öt éve, 2005 júniusában már hozott határozatot a választókerületekkel kapcsolatban: a testület akkor kimondta, hogy az egyenlő választójog alapelvéből következő alkotmányos követelmény, hogy az egyéni választókerületekben a választásra jogosultak száma a lehető legkisebb mértékben térjen el egymástól, továbbá az egyes területi választókerületenként megszerezhető országgyűlési képviselői mandátumok száma szorosan igazodjon a választásra jogosultak számához.

Megállapították, hogy az Országgyűlés alkotmányellenes helyzetet idézett elő azzal, hogy nem teremtette meg maradéktalanul az egyenlő választójog elvéből következő követelmények jogszabályi feltételeit. A testület akkor új jogszabály megalkotására kötelezte az Országgyűlést, de a kétharmados döntést igénylő törvény a mai napig nem született meg.

Az Ab ma ismertetett határozata értelmében ismét új törvény megalkotására szólítja fel az Országgyűlést, de tekintettel arra, hogy ez hosszabb időt ve­het igénybe, a végrehajtási rendeletet 2011. december 31-i hatállyal semmisítette meg.

“Az Ab nemcsak a végrehajtási rendelet alkotmányellenességét állapította meg, ha­nem a rendeleti szabályozásra felhatalmazást adó két törvényi rendelkezését is, mivel azok az Alkotmányban foglalt alapvető jog tartalmának rendeleti szintű szabályozá­sára adnak felhatalmazást” – áll az Alkotmánybíróság közleményében.

A Fidesznek az országgyűlési választásokat szabályozó új törvénytervezete már elkészült, ebben újraszabályoznák a választókerületek kijelölését. A készülő jogszabályt – bár a parlament még nem tárgyalta – máris több oldalról támadták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik