Belföld

Többet kapunk lakásfenntartásra

A kormány 2011. szeptember 30-tól jelentősen kibővíti azoknak a körét, akiket lakásfenntartási támogatásban részesíthetnek, illetve az elérhető támogatás összegét - mondta Nyitra Imre, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy míg a Bajnai-kormány 2010 áprilisával megszüntette volna a gáz- és távhőtámogatás rendszerét, a Fidesz-KDNP kormány első körben ez év végéig meghosszabbította azt.

Többen kapnak lakásfenntartási támogatást

Kiemelte: ez a támogatási rendszer körülbelül 960 ezer háztartást ér el. “Azonban em éri el például azokat, akik nem gázzal és nem távhővel fűtenek. Ezért döntött úgy a kormány, hogy 2011. szeptember 30-tól jelentősen kibővíti a lakásfenntartási támogatásban részesíthetők körét és az elérhető támogatás összegét is növeli” – jelentette ki.

Nyitrai Imre a részletekről szólva elmondta: aki a rászorultsági feltételeknek megfelel, annak jövő nyáron az adott önkormányzat jegyzőjéhez kell lakásfenntartási támogatási kérelemmel fordulnia, így szeptember elsejét követően a jegyző már a kibővített rendszer keretei között támogatásban tudja részesíteni azt is aki fával tüzel, azt is, aki szénnel, és azt is, aki például cseppfolyós gázzal fűt. “Igazságosabbá válik a rendszer, mely kimondottan az egyéni helyzeteket támogatja” – jelentette ki.

Ránéznek az egyházakra

A helyettes államtitkár beszélt arról is: az elmúlt években megszaporodott a kisegyházak által, profitszerzési céllal működtetett szociális szolgáltatások száma.

Felhívta a figyelmet arra, a hatályos törvény szerint ha valaki 100 ember aláírásával bejelenti, hogy “valamilyen fantázianév alatt” egyházat alapít, akkor ez már elegendő ahhoz, hogy automatikusan egyházi kiegészítő támogatást kapjon a szociális ágazatban.

Az egyházi kiegészítő támogatásnak azonban az a lényege, hogy az egyházak, amelyek állami, önkormányzati feladatok ellátása során nem tudnak hozzájutni azokhoz a forrásokhoz, amelyekhez például egy önkormányzat, a vatikáni szerződés alapján minden évben támogatást vehessenek igénybe – fejtette ki. A szociális államtitkárság azt javasolja, hogy csak azok kaphassanak ilyen támogatást, akik a kormánnyal kiegészítő szerződést kötöttek szociális feladataik ellátására.

Ujjnyi vastag iratokat pótolnak

Beszélt arról is: a törvények módosításában szerepel a szociális ágazatban felépült bürokrácia csökkentése is. Nyitrai Imre közölte: a tárca tervei szerint 2011-től át szeretnének térni az informatikai alapú nyilvántartási rendszerre, egy uniós program részeként, hiszen bekerülni az idősek otthonába, vagy egy fogyatékos intézménybe ujjnyi vastag irat kitöltésével jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik