Belföld

Mi tudjuk, ha üzleti partnereinek már fizetési gondjai vannak! Ön is megtudhatja, ráadásul ingyen!

Bármikor előfordulhat, hogy üzleti partnere az Ön által kiállított utalásos számlákat még időben fizeti, de más cégeknél már késik tartozásai kiegyenlítésével, ami előre vetítheti, hogy hamarosan Önnél is késni fog, vagy fizetésképtelenné válik.
Az is előfordulhat, hogy más cégeknél rövidebb határidőre is pontosan teljesít partnere. Ma már ezeket az információkat is megtudhatja, ráadásul ingyen a Dun & Bradstreet (D&B), nemzetközi cégminősítő fizetési tapasztalatokat tartalmazó DunTrade® programjából.

A Dun & Bradstreet (D&B) DunTrade® program célja a halasztott fizetések átláthatóbbá tétele, a kockázatkezelés segítése. A program adataiból bárki információkat szerezhet az iparágak teljesítményeiről, az adott vállalat vevőinek fizetési fegyelméről, valamint a cégek saját fizetési moráljáról is. Az összegyűjtött és rendszerezett fizetési tapasztalatokból olyan információk tudhatók meg, mint az ágazat és az adott cég partnereinek átlagos fizetési határideje, átlagos fizetési késedelme, a különböző késedelmi kategóriákba eső számlák megoszlása, és a fizetési morált minősítő Paydex értéke. Keleti József, a D&B ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a fizetési tapasztalatok megosztásának nagy előnye, hogy középtávon javítja a piaci szereplők a fizetési morálját, illetve segít a gazdaság átláthatóbbá tételében.

Csatlakozzon Ön is ingyenesen a programhoz, hogy költségek nélkül megtudhassa, partnerei másoknál hogyan fizetnek. Töltse ki adatlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Jelentősen csökkenthetők a kintlévőségek a fizetési tapasztalatok felhasználásával – példa

Az átlagos fizetési határidő minimálisan csökkent az elmúlt időszakban Magyarországon. Míg 2008-ban 31,2 nap volt, addig az elmúlt időszakban már csak 30 nap. A csökkenés annak is köszönhető, hogy a válság hatására egyre több cég szigorította a fizetési feltételeket és csak rövidebb fizetési határidőket engedélyezett. A fizetési határidők csökkenése mellett az átlagos fizetési késedelem 2008 óta nőtt, miközben 2009 óta 21 nap körüli szinten stabilizálódik. A legmagasabb a fizetési késedelem az ingatlanügyletek (42 nap), papíripar (31,6 nap), építőipar (29,5 nap) területén.
A papíriparban a magas fizetési határidő és a nagy késedelem átlagosan 83 napos pénzhez jutási időt jelent egy utalásos számla kiállításakor, ami már jelentős cash flow problémákat okozhat. Ezt a problémát ismerte fel és kívánta orvosolni a Szilágyi Jenő a Papyrus Hungária Zrt. regionális pénzügyi igazgatója, aki a fizetési késedelmek drasztikus csökkentését célozta meg annak érdekében, hogy a vállalat likviditási helyzete javuljon, a leírási veszteségek csökkenjenek. A vállalat nemcsak külső információkat és fizetési tapasztalatokat, hanem saját gyűjtött fizetési tapasztalatokat is felhasznál kockázatkezelésében. A módszerrel egy év alatt sikerült a lejárt tartozások arányát 35 százalékos szintről 7 százalékra csökkenteni. Az iparág főbb szereplőivel való összefogás és a fizetési tapasztalatok megosztása által sikerült ilyen hatalmas javulást elérni a cégnek. A kezdeményezésnek a vállalati cash flow problémák csökkenetésén túl, piacnevelő hatása is van, mivel a rosszul fizető vevők hosszú távon rávehetők, hogy változtassanak fizetési szokásaikon.

Ingyenes hozzáférés

Egy megalapozott üzleti döntés meghozatalakor már nem elég csupán alapvető céginformációkra hagyatkozni. Egy átfogó kockázatkezelési döntéshez az elmúlt években kiderült, hogy a lehető legtöbb minőségi információra célszerű támaszkodni. A D&B a minél egyszerűbb információhoz jutást, a fizetési morál jobb irányba terelését és a gazdaság átláthatóságának javítását azzal is szeretné elérni, hogy a DUN-Trade® programban való részvétel ingyenes, és a résztvevő vállatok teljesen ingyenesen juthatnak hozzá a vevőtörzsükre vonatkozó, rendszerezett fizetési információkhoz. Az adatok segítségével kockázatkezelésüket, követelésbehajtásukat gyorsabbá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tehetik. Ezen túl természetes olyan stratégiai döntéseket is hozhatnak, hogy egy-egy tartósan rosszul fizető partnerükkel a jövőben nem kívánnak üzleti kapcsolatot létesíteni, sőt akár feketelistákat is összeállíthatnak a rosszul fizető szereplőkről.
Mi tudjuk, ha üzleti partnereinek már fizetési gondjai vannak! Ön is megtudhatja, ráadásul ingyen! 1
Csatlakozzon Ön is ingyenesen a programhoz, hogy költségek nélkül megtudhassa, partnerei másoknál hogyan fizetnek!

Töltse ki adatlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik