Belföld

“Igazmondást” várnak a kormánytól a szakszervezetek

"Rákosi-féle, kuláktörvényeket" idéznek az új jogszabályok az érdekképviseletek szerint.

A szakszervezeti konföderációk a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetést, “igazmondást” és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várják a kormánytól, és szombaton demonstrációval adnak nyomatékot a kormány jogalkotási módszerei, a 16 százalékos szja, a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése és a 98 százalékos különadó elleni tiltakozásuknak – hangzott el a három szervező konföderáció szerdai sajtótájékoztatóján.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a közalkalmazottak nettó bércsökkenését elfogadhatatlannak nevezte, és legalább inflációkövető tarifaemelést követelt. A 98 százalékos különadóról pedig úgy vélekedett: ha a kormány csak fél órát tárgyalt volna a szociális partnerekkel a kérdésről, nem születhetett volna meg a “Rákosi-féle, kuláktörvényeket” idéző jogszabály.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint sokakban felvetődik a kérdés, hogy van-e ma jogbiztonság Magyarországon, ha minden jogszabály, minden alapérték azonnal megkérdőjelezhető a kétharmad birtokában.

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János pedig azt hangsúlyozta, hogy a szombati demonstráció az első lépése lehet egy olyan sorozatnak, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a kormányzatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik