Belföld

Ez a hóhelyzet

Budapesten 94 munkagéppel és 450 hómunkással végzik a hóeltakarítást, a síkosságmentesítést és egyelőre Ferihegyen sincs fennakadás. Viszont amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt az a jeget megolvasztaná.

Az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közölte, hogy tudoásuk szerint, a fővárosban szerdán 8-10 centiméter hó várható. Ezért 94 munkagéppel folyamatosan takarítják a havat az útvonakon, a hidakon, a felüljárókon, az egészségügyi intézményekhez és a logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 450 hómunkással végzi a gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők megtisztítását.

Arra kérték a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit: az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg, de a havat ne az úttestre tolják.

Mivel a Dunántúl nagy részén és a délkeleti országrészben tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni, a cég azt javasolja, csak akkor keljünk útra, ha halaszthatatlan dolgunk van. Ezt indokolja za is, hogy éjfélig a Dunántúlon és északon 5-20 centiméter,
de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss,
úgynevezett tapadó hó is hullhat.

Ráadásul Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében már most latyakosak, vizesek és nedvesek az utak.

Ez a hóhelyzet 1

Vasvár, Körmend, Lenti és Nagykanizsa térségében, Ajka és Veszprém környékén, továbbá Marcali és Szántód közelében pedig havas és hókásás a burkolat. Míg Nagyatád és Szekszárd térségében pedig ónos eső miatt szórják a burkolatot, és ott több szakaszon kell már jegesedésre számítani.

Ferihegyen nem okoz semmilyen fennakadást a havazás – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója.

Náluk, egy nyolcvan járműből álló flotta takarítja folyamatosan a kifutókat, a gépeket pedig folyamatosan “jégtelenítik”. Mindössze egy Nagy-Britanniából érkező járatot kellett törölni, az ottani időjárás miatt.

Mivel ők is számítanak az ónos esőre, söprés helyett karbamiddal szórják majd fel a kifutókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik