Belföld

Nem ártott a kormányzás Orbán Viktornak

A kormányfő és kabinetje továbbra is bírja az emberek többségének bizalmát.

A Forsense felmérése szerint fél év kormányzás után az ellenzék munkáját a többség rosszra, az Orbán-kormányét jóra értékelte. Az eredmény illeszkedik a pártpreferencia eredményekhez és körülhatárolja azt a választói csoportot, amelyre a kormány biztosan támaszkodhat.

Novemberben a Fidesz-szavazók több mint négyötöde inkább vagy teljes mértékben pozitív értékelést adott. Az MSZP és LMP támogatóinak többsége kritikával fogadta a kormány eddigi munkáját, a Jobbik híveit megosztotta a kormány teljesítménye, a radikális párt támogatóinak 47-47 százaléka fejezte ki elégedettségét, illetve elégedetlenségét a kormányzati munkáról.

A falvakban élők több mint 60 százalékának pozitív az értékelése, a szakmunkás végzettséggel rendelkezők átlag feletti támogatása mellett magas az aránya a kormány teljesítményéhez pozitívan viszonyulóknak a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők körében is.

A Forsense-felmérés szerint Orbán Viktor megítélése kormányáénál is jobb. A megkérdezettek csaknem 70 százaléka tartja alkalmasnak őt a miniszterelnöknek. A válaszolók 48 százaléka szerint a korábban vártak szerint teljesít, közel egynegyedük szerint jobb a teljesítménye, míg 22 százalékuk szerint gyengébben teljesít kormányfőként, mint azt a választások előtt várni lehetett.

Az ellenzéki pártok szavazótáborainak a 47-57 százaléka is úgy véli, hogy a kormányfő pont azt a teljesítményt nyújtja, amit várni lehetett. A Fidesz szavazóinál is hasonló az arány (50 százalék), de ott – az ellenzéki szavazókkal ellentétben – a csalódás többnyire “kellemes” Orbán Viktor eddigi teljesítményével kapcsolatosan, 41 százalék pozitívan, 6 százalék negatívan csalódott.

Az ellenzék munkáját a megkérdezettek mintegy kétharmada (61 százalék) inkább rosszra értékeli. Pozitívan 26 százalék vélekedik. Jelentősen csökkent azok aránya, akik mindkét oldal teljesítményével elégedetlenek (26 százalék) és azoké, akik csak a kormánnyal elégedetlenek (17 százalék). A kizárólag az ellenzék munkájával elégedetlenek aránya nőtt (35 százalék).

A közvélemény-kutatás szerint alacsony részvételi hajlandóság mellett a pártok támogatottsága nagyon közel áll a tavaszi választások előtti értékekhez. A megkérdezettek 55 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének.

A Fidesz tartja jelentős előnyét az ellenzékhez képest. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 37 százalék, az MSZP-é 11 százalék. A Jobbikot 8, az LMP-t 4 százalék választaná jelenleg. A nem parlamenti pártok együttes támogatottsága 4 százalék lenne.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 60 százalékos támogatottsága továbbra is igen jelentős. Az MSZP a biztos részvételt ígérők 18 százalékát tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 13, az LMP 4 százalékon áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik