Belföld

Ki és miért ment neki a Költségvetési Tanácsnak?

Nem saját döntése volt, hogy épp a Költségvetési Tanács pénzét vonja el – nyilatkozta lapunknak Varga József. A fideszes képviselő tavaly a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalt nullázta le a költségvetési módosításával. Villáminterjú!


Fenntartja még a Költségvetési Tanácsot lenullázó indítványát?

Még áll, mivel nem vontam vissza.

És miért jutott arra a következtetésre, hogy nincs szükség a Tanácsra?

Én nem erre jutottam, de a roma integrációt fel kell gyorsítani és ehhez pénzre van szükség.

A Költségvetési Tanács pénzére?

Nem az én döntésem volt, hanem a szakértőké. Én meg sem tudom ítélni, hogy szükség van-e a Költségvetési Tanács munkájára. De talán az Állami Számvevőszék és a Jegybank is el tudná végezni ezt.

Az említett szakértők kihez tartoznak?

A Fidesz költségvetési munkacsoportja melletti szakértők javasolták. Érdekes módon magukat csak ez érdekli, pedig két másik módosítót is beadtam, amely az Országos Foglalkoztatási Alaptól vonna el és az adóbevételekből is közel 800 milliót juttatna a romaintegráció felgyorsítására. Utóbbi módosítómat egyébként az LMP-s Osztolykán Ágnessel közösen jegyezzük.

A romaintegráció tényleg fontos, de miért kell más területeket lenullázni?

Én csak a módosítót adtam be, ha a parlament elfogadja, a kormány még mindig pótolhatja a hiányzó pénzt. Így volt ez tavaly is, amikor a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalt írtam nullára.

A kormány nyilatkozataiból nem úgy tűnik, hogy pótolnák a Tanács pénzét, mi lehet így ezzel a testülettel?

Úgy tudom, a tagjai mind jól fizetett bankárok, de az apparátust valóban nem tudják majd fizetni.

Ön hat évig vezette a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt, mennyire tartja elegánsnak, hogy most nekik szedi össze a pénzt?

Ez nem az én alapítványom, hanem a mindenkori magyar kormányé. Tíz éve folyamatosan működik, nem hiszem, hogy problémát okoz az ügy. Higgye el, az én szándékom nem politikai!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik