Belföld

Schmitt áldását adta az AB-korlátozásra

A köztársasági elnök aláírta a 98 százalékos különadóval összefüggő törvényeket, valamint a jövő évi adó- és járuléktörvényeket is.

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a 98 százalékos különadóval összefüggő törvényeket, így az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény, valamint az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosítását. A jogszabályok a Magyar Közlöny pénteki számában jelentek meg.

Az Országgyűlés kedden fogadta el az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosítását, amelyek szerint az Alkotmánybíróság ezután csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket.

Az alkotmánymódosítás a kihirdetését követő napon, vagyis szombaton lép hatályba, hasonlóan az alkotmánybírósági törvény módosításához, amelynek rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

A Ház kedden döntött a 98 százalékos különadó új szabályairól is. A törvény szerint a munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára.

A Magyar Közlöny pénteki számában e törvények mellett megjelent az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény módosítása, amely alapján kilenc évre választhatják a legfőbb ügyészt; a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény; a jövő évi adó- és járuléktörvények; a konzuli védelemről szóló jogszabály módosítása; valamint a kormányhivatalok kialakításával összefüggő törvénymódosítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik