Belföld

Lázár Sólyom felelősségől

Lázár János szerint nem az Alkotmánybírósággal, az alkotmánnyal van a baj.

Lázár János a Népszabadságnak azt mondta, “kikivánkozik belőle a kérdés”, még akkor is, “ha Sólyom elnök úr életművét nagyra tartja”, hogy “ő a saját felelősségét miként látja a húsz év alatt kialakult helyzetért”. “Ha egyetemi hallgató lennék, megengedném magamnak ezt a pimaszságot, hogy ezeket megkérdezzem az elnök úrtól” – mondta a politikus.

A politikus szerint ugyanis az elképzelhetetlen , hogy van egy idealizált alkotmány, amely rendben van, miközben az emberek elszegényednek és elvesztik a bizalmukat a politika iránt, gazdasági és társadalmi csőd felé száguld az ország.

Arra a megjegyzésre, hogy Sólyom László már “válaszolt” a kérdésre, amikor azt mondta, hogy az alkotmány soha nem akadályozta a kormányokat abban, hogy fontos társadalmi kérdéseket megoldjanak, Lázár János azt mondta: az AB mint intézmény nem, de az eddigi alkotmány igen.

“Nagy baj az, ha egy jogász, alkotmánybíró csak jogot akar szolgáltatni, és nem igazságot” – jelentette ki a frakcióvezető, aki szerint a legfontosabb felelősség az embereké, hogy kiket választanak meg törvényhozónak.

A lap publicistája ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a mai magyar alkotmány életműve Sólyom Lászlónak, aki “a Nemzeti Kerekasztal kiemelkedő szereplőjeként oroszlánrészt vállalt a pártállami alkotmány „kigyomlálásában”, amelyet most ráadásul egykori tanítványai, Áder János, Kövér László és Orbán Viktor akar a “nép nevében” átírni.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán, Kövér, Áder, a hálás tanítványok (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik