Belföld

Lázár Orbánnal is fizettetne különadót?

A Fidesz frakcióvezetője szerint helyes lenne, ha az első Orbán-kormány miniszterei is fizetnének.

Orbán Viktor és kormánya tagjai 2002-ben összesen csaknem 40 millió forint végkielégítést és szabadságmegváltást vettek fel, ebből most húszmilliót kellene visszafizetniük, ha rájuk is vonatkozna a 98 százalékos különadó – hangzott el az RTL Híradóban. A törvény csak öt évre visszamenőleg lesz érvényes, Lázár János szerint azonban a korábbi Orbán-kormány tagjainak el kellene gondolkodniuk a visszafizetés kérdésén.

“Senki nem tiltja meg nekik, hogy ezt visszafizessék. Én azt gondolom, hogy ez lelkiismeret kérdése is alapvetően. Meg fogok keresni minden érintettet, és fogom nekik jelezni, hogy a frakció álláspontja szerint ez helyes” – mondta a Fidesz frakcióvezetője a TV2 reggeli műsorában.

Lázár kijelentése alapján saját főnökének is fizetnie kellene: Orbán Viktor kicsivel több mint 5,5 millió forintot vett fel 2002-es távozásakor, ebből nagyjából 3,5 milliót kellene visszaadni. Martonyi Jánosnak 2,5 milliót, Hende Csabának 1,8 millió forintot kellene az APEH számlájára utalnia.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője később közölte, a miniszterelnök mindig a törvények szerint jár el, és lesz törvény, ami azt fogja kimondani, hogy öt évre visszamenőleg kell fizetni. Hende Csaba honvédelmi miniszter az RTL kérdésére azt írta: “Egy állami vezető a saját juttatásaival nem foglalkozik. Amit részére munkája ellenértékeként megállapít a törvény, azt köszönettel elfogadja és tudomásul veszi.” Demeter Ervin volt titokminiszter csak annyit mondott: hivatalosan még nem is tud az ügyről.

Az RTL-nek a Fidesz frakcióvezetőjével nem, több volt miniszterrel viszont sikerült beszélnie, akik azonban csak annyit közöltek: akkor döntenek majd a végkielégítés visszafizetéséről, ha Lázár János megkeresi őket.

AJÁNLOTT LINK:

Kínos helyzetbe hozta kollégáit Lázár (RTL Klub)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik