Belföld

Ma visszatérhet Járai az MNB-be

Az MNB felügyelőbizottságába minden párt egy embert delegál.

Az Országgyűlés ma választhatja meg a Magyar Nemzeti Bank új felügyelőbizottságát, miután Kövér László házelnök tegnap benyújtotta határozati javaslatát. A testület elnökének a Fidesz Járai Zsigmondot, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnökét, a jegybank volt elnökét, illetve az első Orbán-kormány pénzminiszterét jelölte.

A Fidesz Járai Zsigmond mellett Madarász Lászlót, a Malév felügyelőbizottságának jelenlegi elnökét jelöli, aki a Postabank vezérigazgatója volt 1998-2002 között.
A KDNP jelöltje Szényei Gábor András, informatikai szakember, aki 2007-től már tagja volt a jegybank felügyelő bizottságának.
Az MSZP Katona Tamás egyetemi tanárt, a Pénzügyminisztérium korábbi (2009-2010) államtitkárát delegálja.
Az LMP jelöltje Róna Péter egyetemi oktató, aki 1986-1991 között az amerikai J. Henry Schroder Bank vezérigazgatója volt.
A Jobbik Varga István gépészmérnököt, a Robert Triffin nevét felvevő Intereconomics Szirák Alapítvány létrehozóját delegálja a jegybank felügyelőbizottságába.

A testületnek tagja a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértő is, de őket nem választja meg a parlament. A felügyelőbizottság a jelenleg hatályos jegybanki törvény szerint az MNB belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti, a felügyelő testület nem szólhat bele a monetáris politika alakításába.

A tervek szerint ugyanakkor az új alkotmányban lesz egy fejezet, amely a közpénzekkel foglalkozik, középpontban a költségvetéssel. A most hatályos alaptörvényből ide kerülnének az Állami Számvevőszékről és a Magyar Nemzeti Bankról szóló részek is.

Az új alkotmány előírná egyebek mellett a Magyar Nemzeti Bankról szóló részben, hogy a jegybanknak a monetáris politika eszközeivel támogatnia kell majd a kormány gazdaságpolitikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik