Belföld

Pokorni megállapodott Réthelyivel

A felsőoktatás átalakításáról szóló alapelvekben és a közös célokban megállapodott Pokorni Zoltán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel megbeszélésükön.

Az oktatási bizottság fideszes elnöke közölte: a megállapodás szövegszerű változatát várhatóan még a héten nyilvánosságra hozzák. Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint jó esély van arra, hogy egyetértésre jussanak a felek a szakmai kérdésekben.

Az egyeztetésre azt követően került sor, hogy vita alakult ki az új felsőoktatási törvény koncepciójáról. A találkozón részt vett Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár, valamint Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője és Béres István szakértő.

Pokorni Zoltán az egyeztetés után közös célként jelölte meg, hogy az új felsőoktatási rendszernek a minőséget kell biztosítania, s olyan szakemberekre van szükség, akik versenyképes tudással bírnak. A felsőoktatás megújítása a cél, hogy a magyar felsőoktatás az európai felsőoktatás fejlődésének fő irányát tartani tudja – emelte ki a Fidesz vezető oktatáspolitikusa.

Elmondta: közös pontként rögzítették a bolognai rendszer fenntartását, a képzési kínálat átalakítását. Ennek részeként a tanárképzésben visszaállna az osztatlan képzés. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy európai felsőoktatási keretben kell megszervezni a munkát, s az a kihívás, hogy a diákok itthoni képzést válasszanak, ne csábíthassák el őket európai egyetemek.

A finanszírozás átalakítása kapcsán Pokorni Zoltán azt javasolta, hogy az ne pusztán hallgatóarányos legyen, hanem minőséget támogató elemekkel egészítsék ki. Az államilag finanszírozott hallgatóknál olyan eszközöket kell találni, hogy indokolatlanul hosszú ideig ne vehessék igénybe a közvagyont, az olyan adminisztratív oktatásszervezési szabályokat pedig el kell kerülni, amelyek indokolatlan pazarlást idéznének elő – mondta.

A vidéki felsőoktatási intézményekre vonatkozóan – amelyek közül számos került nehéz helyzetbe – a versenyképes kínálat kialakítását szeretnék megcélozni. A megbeszélések jövő hétfőn folytatódnak Réthelyi Miklóssal, addig a szakértők egyeztetnek. Pokorni Zoltán kiemelte: intenzív egyeztetésekre lesz szükség, hogy az előre elhatározott menetrendet tartani tudják, és jövő tavasszal a parlament elé kerülhessen az új jogszabály.

Az oktatási államtitkárság eljuttatott közleménye szerint a megbeszélés elején a felek tisztázták, hogy az államtitkárság ugyan időben megküldte a felsőoktatási törvénytervezetet a bizottságnak, az egyeztetés ezidáig sajnálatos módon elmaradt. “A Nemzeti Erőforrás Minisztérium felelős vezetői beszámoltak arról, hogy a nemzeti konzultáció eddig beérkezett véleményei mind támogató javaslatokat tartalmaznak, a törvénytervezet visszavonását egyetlen szakember vagy szakmai kör sem kezdeményezte” – olvasható a kommünikében.

Az egyeztetésen a felek megállapodtak abban, hogy a következő napokban és hetekben törekedni fognak arra, hogy mind a felsőoktatási, mind a közoktatási törvényben a szakmai kérdésekben egyetértésre jussanak. Erre jó esélyt lát mind a két fél, tekintve, hogy a célokat illetően nincs eltérés az álláspontok között – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik