Belföld

Mégis nyomozni kellene a Biszku-ügyben

A feljelentő várhatóan holnap nyújtja be a panaszát a másodfokú vádhatósághoz.

Az ügyészségnek el kell rendelnie a nyomozást a Biszku-ügyben – mondta a Magyar Nemzetnek Gellér Balázs József tanszékvezető egyetemi docens, ügyvéd. A nemzetközi büntetőjog szakértője szerint a hatóság feljelentést elutasító határozata nem állja ki a nemzetközi jog próbáját.

Nem tisztázták annak ténybeli és jogi feltételeit, hogy a volt belügyminiszter felelőssé tehető-e az 1956-os forradalmat követő megtorlásokért – mondta. A szakértő nemzetközi példákra hivatkozva – Yamashita-, Oberkommando-, Karl Brandt-ügy – kiemelte, hogy a hatalom felelős a szisztéma működéséért, amelynek részese. Kérdés az is, hogy a megtorlás időszaka polgárháborúhoz kapcsolódott-e? – tette hozzá.

Ebben az esetben ugyanis emberiesség elleni bűncselekmény a civilek megölése, elhurcolása, deportálása. Ez nemcsak az elkövetőnek, hanem az előjárónak is felróható. Gellér Balázs József szerint a nyomozást azért kell elrendelni, hogy megállapítható legyen: az elöljáró nemzetközi szabályokban rögzített felelőssége 1956 után kiterjedt-e a polgári elöljárókra, konkrétan a belügyminiszterre.

AJÁNLOTT LINK:

Biszku-ügy: mégis nyomozni kellene (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik