Belföld

Jobbik: 1 százalékokat a vörösiszapkár elhárítására

A párt szerint kiemelt költségvetési előirányzatot kellene létrehozni.

A Jobbik költségvetési módosító javaslatban kezdeményezi, hogy a vörösiszapkár elhárítására hozzanak létre egy kiemelt költségvetési előirányzatot – jelentette be hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Bertha Szilvia.

A képviselő azt mondta, véleményük szerint úgy kellene létrehozni az előirányzatot, hogy az adófelajánlások egy százalékát a vörösiszap által okozott kár elhárítására is lehessen fordítani. Ebből körülbelül hárommilliárd forintot remélnek.

A politikus üdvözölte, hogy a 2011-es költségvetést megalapozó törvényekre vonatkozó javaslat az egyszázalékos civil kedvezményezettek körét kibővíti a Magyar Kármentő Alappal, de véleményük szerint ennél tovább kell menni.

Az egyházaknak és a kiemelt költségvetési előirányzatoknak szánt egyszázalékos kört lehetne bővíteni a vörösiszapkár elhárítására létrehozott előirányzattal – fejtette ki.

Felhívta a figyelmet, hogy több mint félmillió adózó megjelöl valamilyen civil szervezetet, de nem jelöl meg egyházat vagy kiemelt költségvetési előirányzatú kedvezményezettet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik