Belföld

Budai nem csak Sukorót írja Gyurcsány számlájára

A kormánybiztos szerint megkerülhetetlen a volt kormányfő büntetőjogi felelőssége.

Megkerülhetetlennek tartja Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségét Sukoró-ügyben az új elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula szerint a két másik kaszinóberuházás – a bezenyei és a Hajógyári-szigetre tervezett – és a 2006 őszi fővárosi események is felvetik a volt kormányfő felelősségét.

Gyurcsány Ferenc mentelmi joga ügyében szerinte taktikázik az ügyészség, a kormánybiztos az MTI-nek azt mondta: interpellációt fog benyújtani a legfőbb ügyésznek, hogy nyilatkozzon, történt-e mentelmi joggal rendelkező képviselőt érintően előterjesztés a nyomozóhatóság részéről a fenti ügyben.

Mint mondta: lehet, hogy a legfőbb ügyész asztalán nincs indítvány, de a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán igen, azt pedig a legfőbb ügyész irányítja. Budai Gyulának biztos információja van arról, hogy a volt miniszterelnök mentelmi jogával kapcsolatos irat négy hete a Legfőbb Ügyészségen van.

Budai Gyula a konkrét ügyekről elmondta, lassan megteszik a jogi lépéseket az Álomsziget privatizációs ügyében, amelynek lesz büntető- és polgári jogi vetülete is. Szerinte jelentős értékvesztés történt a 32 hektáros állami terület értékesítésekor.

A kormánybiztos – a birtokában lévő iratok alapján – úgy véli: mindenképpen vizsgálni kell Veres János volt pénzügyminiszter büntetőjogi felelőségét a Malév privatizációja és a moszkvai külkereskedelmi központ értékesítése ügyében.

Jogi lépésekre lehet számítani az In-Kal ügyében is – tette hozzá Budai Gyula, aki felül kell vizsgálni azokat a szerződéseket, amelyek a minisztériumok és az őrző-védő cég között keletkeztek. Budai Gyula – akinek kormánybiztosi megbízatása két évre szól – munkája eredményeképpen szeretne elkészíteni majd egy korrupcióellenes jogszabálytervezetet.

Mint tegnap megírtuk, Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban azt mondta, tiszta a lelkiismerete Sukoró-ügyben. A volt kormányfő ugyanakkor hozzátette, ha Orbán Viktoron múlna, akkor biztos, hogy indul eljárás ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik