Belföld

Pokorni: működésképtelen a Hoffmann-terv

Az új felsőoktatási törvény koncepciója a 70-es, 80-as évek korlátozásaira emlékeztetik Pokorni Zoltánt. A volt oktatási miniszter szerint épp ezek ellenében jött létre a Fidesz is. Az oktatási bizottság elnöke szerint biztosan változtatni kell a koncepción.

Sokkal több pontban egyetért Hoffmann Rózsával, mint amennyiben vitájuk van. Szerencsésebb lett volna megbeszélni négyszemközt a vitás pontokat, de az sem baj, hogy véleménykülönbségük kikerült a nyilvánosság elé, hiszen az oktatási államtitkár egyik vitairatáról van szó – mondta diplomatikusan Pokorni Zoltán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

A volt oktatási miniszter nehezményezte, hogy a felsőoktatási törvény módosításának tervezete úgy beszél az oktatásról, mintha az egy zárt rendszer lenne, noha szerinte az egy nyitott piac. A nyugati egyetemek elcsábítják a hazai hallgatókat, lehet vegzálni a diákokat, hogy hányszor vizsgázhatnak, de az lesz a vége, hogy elmennek külföldre – érvelt az oktatáspolitikus.

Mint mondta: ilyen jellegű korlátozások a 70-es, 80-as években voltak. Ezek ellenében jöttek létre olyan hallgatói csoportosulások, melyekből például a Fidesz is kinőtt – hívta fel a figyelmet.

Pokorni úgy vélte: a felsőoktatási törvény koncepcióját egy olyan szakértői kör állította össze, mely azzal számol, hogy fenntartsa a jelenlegi kapacitásokat. Hangsúlyozta: biztosan változtatni kell a koncepción, mert ez így meggyőződése szerint működésképtelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik