Belföld

Nem adja fel az Alstom

A metrókocsikat gyártó cég a héten többször is tárgyal a közlekedési hatósággal.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) korábban nem adta meg az engedélyt a 2-es és 4-es metróvonalra szánt Alstom-szerelvényekre, de a felek a héten csütörtökön és pénteken is egyeztetnek – számolt be róla az [origo]. A lapnak Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat szóvivője elmondta, a tárgyalásnak akkor van értelmük, ha a francia cég hajlandó a szükséges módosításokat elvégezni a metrókocsikon.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Alstomnál mutatkozik-e fogadókészség a változtatásra, mindenesetre korábban úgy nyilatkoztak, hogy a szerelvényeik megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is, a kifogásolt fékrendszert pedig a világon máshol is használják.

Bár az NKH elutasító döntése jogerős, Tarlós István főpolgármesterként már tárgyalt az Alstommal. A fővárost a legkisebb veszteség akkor érné, ha a cég szerelvényei mégis megkapnák a szükséges engedélyeket. Tarlós a napokban az InfoRádióban úgy nyilatkozott, az Alstom mégis megpróbálja megszerezni a metrókocsik típusengedélyét, de szerinte ez azért lehetetlen, mert a szerelvények a magyar és az uniós szabványoknak sem felelnek meg. Hozzátette, a kormány döntésére vár, hogy perre menjenek vagy megegyezésre törekedjenek.

AJÁNLOTT LINK:

Menteni próbálja az elbukott metrókocsikat az Alstom ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik