Belföld

Alstom-ügy: a kormány dönthet a következő lépésről

A főpolgármester döntésre vár: perre menjenek vagy megegyezésre törekedjenek.

Tarlós István az Inforádióban elmondta, az Alstom mégis megpróbálja megszerezni metrókocsik típusengedélyét, de a főpolgármester szerint ez azért lehetetlen, mert a szerelvények a magyar és az uniós szabványoknak sem felelnek meg. Hozzátette, a beruházást 79 százalékban finanszírozó kormánytól várja a döntést a következő lépésről.

A politikus szerint negatív következmények a döntéstől függetlenül lehetségesek: ha perelnek, rossz híre mehet az országnak, és az uniós támogatás is veszélybe kerülhet, ráadásul a főváros milliárdokat veszíthetne, ha a francia cég megnyerné a pert. Ha a megegyezést tűzik ki célul, Budapest számára presztízsveszteséget jelenthet, hogy az Alstom hatalmas csúszás után sem tudja megszerezni a hatósági engedélyt, emellett pedig nincs garancia arra, hogy elvégzik a szükséges módosításokat – mondta a főpolgármester a rádiónak.

Tarlós reméli, hogy a ciklus végére sikerül felszámolni a BKV 80 milliárdos banki és 700 milliárdos belső adósságát. Mint mondta, a szervezettebb közlekedési társaság valamint a fogyasztóbarátabb közösségi közlekedés várhatóan sokkal rövidebb idő alatt megvalósítható.

AJÁNLOTT LINK:

Tarlós a kormánytól vár iránymutatást Alstom-ügyben (Inforádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik