Belföld

Miniszteri levél – elbocsátó, szép üzenet?

Réthelyi Miklós önkéntes távozásra kéri a felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsainak kormányzati delegáltjait.

A lépés különös és meg is béníthatja az egyetemeket és a főiskolákat – írja a Népszabadság. A lap emlékeztet arra, hogy a miniszter nem hívhatja vissza a tagokat, akiknek a mandátuma amúgy is hamarosan lejár, a testületeket pedig a készülő új felsőoktatási törvény meg is szüntetné.

A delegáltak között neves szakemberek, volt pénzügy-, illetve gazdasági miniszterek, egykori MNB-elnökök, illetve nagyvállalati vezetők is vannak. A hallgatói létszámtól függően hét-kilenc tagú gazdasági tanácsok 2006. március 1-jével álltak föl az egyetemeken és a főiskolákon: ezekbe az akkori kormány jelölt 2-3 személyiséget, ötéves megbízatással. Tevékenységükért a kormányzati delegáltak havi bruttó 150 ezer forintot kapnak.

A Népszabadság szerint ha a lemondásra felkért tagok valóban távoznának, ellehetetlenülne az intézmények működése, mert határozatképtelenné válnának a gazdasági tanácsok, amelyek véleményének kikérése bizonyos ügyekben – például nagyobb beruházások vagy a költségvetés – kötelező. Az ügyben a lap megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium még nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik