Belföld

Drasztikus változások jöhetnek a felsőoktatásban

Kemény feltételek várhatók, csapás érheti a tömegoktatási modellt.

A Hírszerző a birtokába került új felsőoktatási törvény koncepciójára hivatkozva azt írja, a tervek szerint a főiskolákon is egyharmados arányban kell majd tudományos fokozattal bíró oktatót alkalmazni, amit a több mint nyolcezer hallgatóval bíró Kodolányi János Főiskola jelenleg nem teljesít. Itt az intézmény tájékoztatása szerint jelenleg 21 hallgatóra jut tudományos minősítéssel rendelkező oktató. De a Budapesti Műszaki Főiskola sem felel meg egyelőre annak a tervnek, hogy a főiskolákon a teljes állású oktatók számának el kell érnie a 40 főt.

Az egyetemek is változásra számíthatnak: három “egyetemi kart” kell majd felmutatniuk, és mindegyiken kell lennie egy doktori iskolának, holott eddig elég volt intézményenként egy is. Ez a szabály több egyetemet is negatívan érinthet. Ráadásul az elvárások között szerepel az is, az egy minősített oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma nem haladhatja meg a 25 főt, aminek jelenleg egyetlen egyetemi jogi kar sem felel meg – írja a Hírszerző. Mint megjegyzik, sok esetben a hallgatói keretszámok csökkentése nem tűnik elkerülhetőnek.

A minősítés alól mentesülhetnek a már egyetemi minősítést nyert egyházi és a művészeti felsőoktatási intézmények. A keretszámok meghatározásakor pedig a miniszternek ugyan figyelembe kell vennie az intézményre jelentkező hallgatók számát is, de 10 százalékban lehetősége van eltérnie tőle.

A vitairat november 2-án kerülhet ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapjára.

AJÁNLOTT LINK:

Mészárlásba kezdhet a kormány a felsőoktatásban (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik