Belföld

Hamarosan elfogynak a kémiatanárok?

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 11. 09. 21:37

A természettudományos tárgyak oktatóinak utánpótlása minimális.
Korábban a témában:

Éveken belül hiány lesz a kémia, fizika és biológia-szakos tanárokból, mivel sokan közülük elérik a nyugdíj korhatárt. Az utánpótlás minimális: 2009-ben kémiából hárman, fizikából tizennégyen, míg biológiából huszonnyolcan jelentkeztek tanárnak nappali képzésre, pedig a bolognai rendszerben ehhez csak közép szintű érettségi kell – hangzott el az RTL Híradójában.

Az Apácai Csere János Gimnáziumba jöhetnének gyakorolni a leendő kémiatanárok, de csak egy jelentkezett, aki aztán kiesett, mert nem végzett a szigorlatokkal. A gimnázium kémiatanára, Villányi Attila ennek kapcsán elmondta: mindez még nem érződik, mert elég alacsony az óraszám, de véleménye szerint rövid időn belül érezni fogják az iskolák, és nem tudják betölteni a szükséges állásokat.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint ahol hiány van, ott több fizetést kellene adni, ráadásul érdekessé is kell tenni a tantárgyat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem megy. Pálinkás József úgy véli, általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést a kémia, a fizika és a biológia területén, sokkal inkább a kézzel fogható, jobban megérthető eredményekre kell koncentrálni. Az MTA elnöke szerint harmadik lépésben kötelezővé kell tenni a középiskolában legalább egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak.

AJÁNLOTT LINK:

Végveszélyben a kémiaoktatás? (RTL Klub)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.