Belföld

Hamarosan elfogynak a kémiatanárok?

A természettudományos tárgyak oktatóinak utánpótlása minimális.

Éveken belül hiány lesz a kémia, fizika és biológia-szakos tanárokból, mivel sokan közülük elérik a nyugdíj korhatárt. Az utánpótlás minimális: 2009-ben kémiából hárman, fizikából tizennégyen, míg biológiából huszonnyolcan jelentkeztek tanárnak nappali képzésre, pedig a bolognai rendszerben ehhez csak közép szintű érettségi kell – hangzott el az RTL Híradójában.

Az Apácai Csere János Gimnáziumba jöhetnének gyakorolni a leendő kémiatanárok, de csak egy jelentkezett, aki aztán kiesett, mert nem végzett a szigorlatokkal. A gimnázium kémiatanára, Villányi Attila ennek kapcsán elmondta: mindez még nem érződik, mert elég alacsony az óraszám, de véleménye szerint rövid időn belül érezni fogják az iskolák, és nem tudják betölteni a szükséges állásokat.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint ahol hiány van, ott több fizetést kellene adni, ráadásul érdekessé is kell tenni a tantárgyat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem megy. Pálinkás József úgy véli, általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést a kémia, a fizika és a biológia területén, sokkal inkább a kézzel fogható, jobban megérthető eredményekre kell koncentrálni. Az MTA elnöke szerint harmadik lépésben kötelezővé kell tenni a középiskolában legalább egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak.

AJÁNLOTT LINK:

Végveszélyben a kémiaoktatás? (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik