Belföld

Felfüggesztették a BKV működési engedélyét

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kedden felfüggesztette a BKV működési engedélyét a cég pénzügyi helyzetére hivatkozva.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a közlekedési társaság hat hónapos, ideiglenes működési engedélyt kapott, ez idő alatt kell a BKV pénzügyi állapotát stabilizálni.

Ez „nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy a szocialista-szabaddemokrata városvezetés a BKV-ban csődtömeget hagyott maga után” – olvasható a Tarlós István által aláírt közleményben.

A BKV-nál nem kommentálták az NKH döntését. Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója október 22-én közölte: Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester megállapodott abban, hogy a kormány még november során 7,5+5 milliárd forint támogatást nyújt a BKV Zrt. számára. E nélkül a BKV működőképessége kerülne veszélybe, mivel a BKV a 2010-es költségvetését úgy tervezte, hogy határidőre megérkezik a kormánytól a Demszky-Bajnai megállapodásban rögzített 17,4 milliárd forintos plusz támogatás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus végén tudatta, csődbizottságot hoz létre a kormány a BKV pénzügyi helyzete miatt.

A BKV saját kimutatása szerint belső eladósodottságuk 720 milliárd forint, ekkora egyösszegű fejlesztést kellene a cégben végrehajtani ahhoz, hogy a műszaki színvonalat optimális szintre hozzák. A cég teljes megújítása ennél többe, kétezer milliárd forintba kerülne.

A 2010-es üzleti tervében a BKV 3,7 milliárd forintos adózás előtti veszteséggel tervezte, év végére a tervben jelzett hitelállomány 76,3 milliárd, az adósságállomány 81 milliárd forintra nőhet. Egy évvel korábban a BKV-nak 23,5 milliárdos vesztesége volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik